Spændende bornholmske forfattere på litteraturfestivalen

I sparsommelighedens tegn har Bornholms Litteraturfestival lavet tre ændringer i forhold til tidligere år. I år er festivalen stationær og holdes på Svanekegaarden. Der præsenteres udelukkende bornholmske forfattere. Og endelig er prisen lav og ens til alle syv arrangementer. Se det store program her.

Mie Hjort og Brian Christensen – arrangerer litteraturfestivalen.  (Fotos. Torben Ager)

 

For femte år i træk holdes Bornholms Litteraturfestival som en del af Bornholms Kulturuge. Tidligere har forfattere som Sara Blædel og Ib Michael besøgt festivalen, men i år bliver det lutter lokale navne på scenen.

“Vi har skulle spare og være kreative, men er landet med et rigtig godt program, synes vi selv,” fortæller Mie Hjort fra Svanekegaarden og medarrangør af festivalen. Hun påpeger, at festivalen har gjort tre ting, som gør en god festival i år.

“Den lave og ens pris gør forhåbentlig, at mange vil finde vej til arrangementerne – og ikke undres over forskellige priser, som vi har været nødsaget til i andre år. Samtidig foregår alle arrangementer på Svanekegaarden, hvor der er optimale forhold for både publikum og forfattere. Og sidst – så har vi kun bornholmske navne på plakaten i år, hvormed vi virkelig lever op til vores navn,” siger Mie Hjort.

Ingen regel uden en undtagelse

På årets program og plakat står forfattere såsom biolog Anders Kofod, tidligere museumsinspektør Jakob Seerup og børne-, ungdoms- og krimiforfatter Kirsten Sonne Harild. Der står også Claus Stensgaard Jensen, som står bag den historiske roman ”Vogteren af det 7. segl”, men han bor i dag i Faaborg.

“Indtil for ganske nylig boede Claus dog på øen og mange kender ham som tidligere koncerndirektør i Bornholms Regionskommune, fortæller Brian Christensen, forlagschef hos Hakon Holm Publishing og medarrangør på festivalen.

“I juni debuterede Claus Stensgaard Jensen med sin historiske roman, som har fået flotte anmeldelser, og selvom han er flyttet fra øen, vil vi meget gerne høre mere om hans research til rejsen gennem middelalderens Europa og jagten på syv af kirkens relikvier, som både hovedpersonerne i bogen og Claus har gjort på hver sin måde,” siger Brian Christensen.

Stolte af programmet

Litteraturfestivalen byder også på bogaktuelle Lars Holmsted og hans guide til unges brug af tørresnor. Han vil også fortælle om sine papirklip-bøger med flettede fugle, lidt om læsning og bogstavsbanditter, samt rugbrød.

– At vi også får besøg af både den nuværende og forhenværende museumsinspektør er vi også stolte af. Jakob Seerup har bidraget med viden om russiske generaler, søslag og snart også om den bornholmske sygeplejerske, Valborg Hjorth. Og Ann Vibeke Knudsen har et forfatterskab bag sig om bornholmsk historie, som er så overvældende, at vi er meget spændte på, hvilke emner, som hun vil dykke ned i, fortæller Brian Christensen.

– Biolog Anders Kofoed og hans energiske fortælleevner om myter, superkryb og menneskets utrolige indretning er vi også spændte på. Mange kender ham fra TV2s Go’ Morgen Danmark, hvor han er ekspert, men nu har vi endelig muligheden for at opleve ham live og i halvanden time, slutter Mie Hjort.

I år koster det 50 kr. at komme ind til hver af festivalens syv arrangementer.

Programmet:

Lørdag 17. september kl. 13:

Lars Holmsted

 

Lars Holmsted er aktuel med bogen “Det unge menneskes guide til brug af tørresnor”, men han spænder bredt. Fra fletterier med fugle som fokus til bøger, som indbyder unge til læsning – og gerne med humor. Med en uddannelse i formidling har Lars Holmsted haft et langt professionelt virke indenfor teater og musik, bl.a. ni år som direktør på det skønne Rønne Theater. Han har også udgivet en række CD’er og bøger til børn og barnlige sjæle og sågar en surdejsbog. Mandag 19. september kl. 15:

Mandag 19. september kl. 15:

Jakob Seerup (Foto: Pelle Rink)

Jakob Seerup har som historiker og museumsinspektør siden 2001 beskæftiget sig indgående med marinehistorie og kulturhistorie med særlig vægt på 1700-tallet. Bøger og artikler er skrevet om de største søhelte, søslag og søkadetter. Han er bl.a. medforfatter til bogen ”Frederik i flåden” om kong Frederik 9. Han har skrevet bogen ”Den russiske general – et liv for zaren” og snart udkommer bogen om en usædvanlig bornholmsk sygeplejerske, som drog ud i verden og oplevede 1. Verdenskrig på felthospitaler i Tyrkiet, Belgien og Rusland.

Tirsdag 20. september kl. 15:

Birgitte Borgen Müller Marcussen

 

Kosakdans og musik på torvet, romantik og byttehandel med ure, cigaretter og cykler. Men også en tid med tyverier, overfald og voldtægter. Forfatter Birgitte Borgen Müller Marcussen har haft samtaler med 70 bornholmske øjenvidner om deres erindringer fra 1945-1946, hvor der var næsten 8.000 russiske soldater på Bornholm. En tid og et møde på godt og på ondt. Birgitte Borgen Müller Marcussen er folkeskolelærer, har læst om forskningsmetoder på Københavns Universitet og har et særligt fokus på samtalen mellem mennesker. Denne metode er brugt til at fremkalde bogen ”70 erindringsglimt fra russertiden”, hvoraf flere historier aldrig har været fortalt før.

Onsdag 21. september kl. 15:

Ann Vibeke Knudsen

 

Ann Vibeke Knudsen – et forfatterskab om bornholmsk historie.

Fredag 23. september kl. 15:

anders kofoed

 

Anders Kofoed – om myter, superkryb og menneskets utrolige biologi.

«100 myter om dyr», «Superkryb med ægte superkræfter» og «Meningen med livet – menneskedyret fra fødsel til død». Tre bøger fra Anders Kofoed, som mange kender fra TV2s program Go’ Morgen Danmark, hvor han som fast dyreekspert har fortalt om alverdens dyr – og mennesket. Det vil han også gøre denne dag, hvor hans opvækst på Bornholm også inddrages.

Lørdag 24. september kl. 15:

Kirsten Sonne Harild

 

Siden debuten med ”Den Hemmelige By” i 2003 har Kirsten Sonne Harild udgivet over 100 bøger. Mange af dem er inspireret af hendes egen opvækst på Bornholm – og de fleste af bøgerne er udgivet for børn og unge: Bl.a. serierne Den Hemmelige by, Pony & Co, Willi, Pjok og Petrine, Cornelius Krut og Sally, Glenn og Vilde Maxi Senest har Kirsten Harild (1962) udgivet den bornholmske krimi for voksne, ”Den vilde”, og hun arbejder nu på to’eren. Derudover har hun også andre bogprojekter – blandt andet en guide til Bornholm i serien 111 steder, “som du skal se” – og Bornholm bliver centrum for hendes foredrag denne dag.

Søndag 25. september kl. 12:

Claus Stensgaard Jensen

 

Claus Stensgaard Jensen – Vogteren af det 7. segl. I vinteren 1362 bliver den sydlige del af Jylland ramt af en flodbølge, som fjerner byen Rungholt fra jordens overflade. 7.200 mennesker opsluges af havet. Eneste overlevende er to jomfruer, som ifølge overleveringerne tilbragte natten i kirken i bøn. Pigernes overlevelse bliver af den døende pave Innocens d. 6. tolket som dét mirakel, som alle har ventet på siden det første korstog, hvor de kristne vandt Den Hellige By, Jerusalem, tilbage. Paven udpeger derfor den danske kong Valdemar Atterdag til at stå i spidsen for en hemmelig mission, som bringer både kongen og de to jomfruer på en hæsblæsende rejse gennem Europa efter en række af kirkens relikvier. Og dette i en tid med pest, sult og krig. Sådan præsenteres handlingen i Claus Stensgaard Jensens debutroman ”Vogteren af det 7. segl”, som henviser til Johannes’ Åbenbaring, hvor det syvende segl er navnet på den ubønhørlige dommedag, som venter menneskeheden. Hør Claus Stensgaard Jensen (1964) fortælle om bogen og dens tilblivelse med research-rejser til Krakow, Prag, Wien, Avignon, Paris, Brügge, Gent og Visby og mange timer ved tasterne.

 

Seneste artikler

Fik du læst?

Pizza i sognegården

KIRKELIV: Vestermarie Kirke inviterer søndag 21. april alle børn og barnlige sjæle til familiegudstjeneste. Efterfølgende serveres der pizza i sognegården.   Af Lene Dam Jørgensen

Læs mere »