Skønne naturoplevelser på Bornholm for gangbesværede

LITTERATUR: Ny bog af Jeanne Cordua er en fremragende guide for gangbesværede med stok, rollator eller i kørestolc og giver mulighed for at få frisk luft og skønne naturoplevelser – som alle har brug for.

Jeanne Cordua – har lavet en glimrende guide, der giver skønne naturoplevelser til gangbesværede.

 

Naturelsker og mangeårig guide i turistbusser på Bornholm, Jeanne Cordua, har skrevet en turguide, som bl.a. Ældre Sagen og Dansk Handicapråd finder ”yderst relevant”. Den henvender sig til de mange ældre danskere, som hvert år besøger Bornholm og nyder den smukke ø. Den henvender sig også til en stadigt stigende del af den ældre bornholmske befolkning. Og til mange andre iøvrigt.

Til fælles har de problemer med bentøjet, hvorfor Jeanne Cordua indleder “53 ture for gangbesværede” således:

“Mange naturbøger begynder med: ”… og så spænder vi vandrestøvlerne på og stæser ind over de bornholmske klipper”. Dette skal naturligvis tages med et ordentligt gran salt, men nogen af os er måske ikke så mobile, at vi kan springe igennem sprækkedale, hoppe over åløb eller kravle på klipperne. Vi er dårligt gående, bruger rollator eller kører i kørestol. Vi kan ikke tage vandreskoene på, men vi kan så meget andet…!”

Stopper på halvvejen
Jeanne Cordua har som busguide selv oplevet, hvordan gangbesværede har måtte opgive en tur eller stoppe op på halvvejen:

“Det er desværre sket temmelig ofte, og selv om jeg kunne vejlede dem til at gå en lille bid vej, måtte mange blive siddende på en bænk eller i bussen. Jeg har også selv – før jeg købte min egen kørestol – måtte sige til venner og familie: Gå I nu bare en tur, så sidder jeg her og venter, men det er bare så ærgerligt. Det giver en glæde at komme ud i naturen og se på fortidsminder. Frisk luft og oplevelser bidrager også til en øget sundhed og trivsel, selv om man måske ikke er så godt til bens.”

(Artiklen fortsættes under billedet)

70-årige Jeanne Cordua har selv kørt alle bogens 53 ture igennem på sin batteridrevne Eloflex-kørestol. Hun vurderer, at turene også kan klares på en el-scooter, mens en ”håndskubbet” kørestol kan kræve lidt selskab af en hjælper. Netop de særlige behov gør denne bog unik, for ved de enkelte ture gør Jeanne Cordua opmærksom på muligheden for parkering, afstande, terrænforhold, handicaptoilet, behov for hjælper, samt naturligvis historier og oplysninger om turens omgivelser, natur og mål.

Klippelandskaberne
Bogen tilbyder 53 ture ud i den bornholmske natur på en let og tilgængelig måde. Ture til vandfald, Møller, bautasten, helleristninger, templer, fyrtårne, stenbrud, søer og idylliske små havne.

“Selv holder jeg mest af turene til Opalsøen og Hammersøen, hvor naturen og klippelandskaberne er imponerende. Melsted er også et hyggeligt malerisk fiskerleje, mens helleristningsfeltet ved Blåholthuse giver et spændende kig på fortiden. Turen fra Balka til Nexø er også skøn – især i lyngens blomstringstid, slutter Jeanne Cordua.

 

Fik du læst?