Så skal der stemmes…

Sommetider kan hukommelsen godt spille een et puds. Jeg har altid rendt rundt og sagt, at jeg stemte NEJ til det daværende EF tilbage i 1972, men det gjorde jeg ikke.

Jeg stemte heller ikke JA, for jeg stemte slet ikke!

Ikke fordi jeg ikke ville, hellere end gerne, men jeg måtte ikke!

Jeg var nemlig ikke fyldt 20 år på daværende tidspunkt – 18-årige fik først valgret i Danmark i 1978, og i 1972 skulle man være 20 år, før man kunne stemme.

Så vist var jeg modstander af EU – men jeg stemte altså ikke, og det er ikke nogen skam at blive væk, hvis man. ikke er inviteret. Huske det!

Men de fleste af os er inviterede på søndag  – også de 18-årige.

På Bornholm er der 30.520 stemmeberettigede vælgere, og man kan håbe, at de fleste kommer af huse og hen til valgurnerne, for der er meget der står på spil. Over 1,500 har allerede brevstemt – så mangler vi bare resten på søndag.

Sidste gang vi skulle stemme til EU-parlamentet var stemmeprocenten på landsbasis 66,8 pct. Og det er for lidt, synes jeg.

Man kan i realiteten ikke tillade sig at brokke sig over EU eller vore EU-politikere, hvis man ikke engang gider gå hen og stemme.

Det er da det mindste, man kan forlange af vælgerne – at de stemmer på det parti – eller den kandidat – de er mest enige med.

Om vi vil det eller ej: EU kommer i fremtiden til at spille en større rolle i Europa – og så gælder det altså at få nogle ordentlige folk ind.

Ja, det er mange dårlige sider af EU – ja, der sidder mange levebrødspolitikere og skovler gode løninger og diæter ind. Og ja, der er korruption. (Men det er der jo også i Danmark…)

Men der er også flittige, hårdtarbejdende politikere, der arbejder for at gøre verdensdelen – og de andre verdensdele med – til at blive bedre steder at leve i.

Jeg har truffet begge typer dernede – ingen nævnt, ingen glemt.

Og alternativet til EU? – ja, se til England, der går det ikke godt, og den regering, der fik lokket de engelske vælgere til at stemme landet ud af EU, bliver tværet ud af det politiske landskort senere i denne måned, når der er valg i England. Farvel og goodbye, og jeg væder gerne en røget sild fra “Laksen” i Rønne på, at England om nogle år søger tilbage igen.

Så ja, jeg har skiftet mening undervejs, ja, jeg er tilhænger af EU. Jeg er ofte mere enige med politikere i andre europæiske lande end med nogle af dem, vi har herhjemme.

Vi har alle ret til at have vores mening, vi har også ret til at stemme – lad os gøre brug af den ret på søndag.

God weekend – og godt valg!

 

 

 

 

 

Seneste artikler

Fik du læst?