Så er der besøg af Cadillac-klubben

Cadillac Club Danmark samles i den kommende uge til træf på Lyngholt familiecamping. Også Bugatti Club Denmark kommer til Bornholm i denne weekend.

Flotte Cadillac-biler på Bornholm i denne weekend. (Foto: Pernille Lindblom)

 

af Pernille Lindblom

Hele den kommende uge kan der opleves smukke vintagebiler, når Cadillac-entusiaster fra hele Danmark samles i nordlandet til ”line-up” og ”cruise” i deres brede flydere på Nordre Borrelyngvej i Allinge. Også Bugatti Club Denmark kommer på visit, det blir her i weekenden.

Allerede ved terminalen i Køge i aftes, fik jeg øje på de flotte, velholdte Cadillacs, der holdt i kø for at komme ombord på natfærgen til Rønne, Hammershus.

Helle Høilund fra Karise har været en del af Cadillac Club Danmark i ti  år. Hun er sammen med venner og familie på vej til det årlige klubtræf. Gruppen sludrer og hygger sig allerede i cafeteriet, mens de yngste, børnebørnene, på tre og fem år, sover trygt ved siden af, uden at lade sig forstyrre.

Der er et godt sammenhold i gruppen og en fælles passion for Cadillac-biler. De sorte trøjer med klubnavnet forsegler fællesskabet.

Helle kører selv Cadillac. Hun fremviser stolt et billede af den. En hvid Classic model med kaleche. Hendes mand har også sin egen. På den måde kan hun deltage i den berømte ”tøse-cruise” der som navnet antyder, er kvindernes køretur. I mellemtiden griller mændene og gør klar til fællesspisningen.

Fra filmen Grease

Der er flere typer Cadillac på vogndækket. Fra lyse pastelfarvede til bordeauxrøde biler med matchende campingvogne samt en tofarvet bil med vinyltag. Førerne af bilerne er enten som Helle, iklædt klubtrøje, eller stylede i tøj med tilhørende hårbånd eller tørklæde, som i filmen Grease.

Livet med en Cadillac er en livsstil. De passionerede entusiaster kører gerne Danmark rundt hver sommer og deltager i forskellige events. Helle fortæller om det største danske træf, Viking-run, der samler mere end 1.500 veteranbiler hvert andet år på Roskilde Dyreskueplads. Hun nævner dog også de ugentlige mandags-træf i Køge og Samsø-træf som hyggelige. Engang deltog Helle og hendes mand i de fleste sammenkomster, men med årene er parret begyndt at vælge blandt tilbuddene og deltager nu kun ved en håndfuld arrangementer. Weekendens træf på Bornholm forventes at samle omkring 25 biler. Til gengæld strækker arrangementet sig over en hel uge.

(Artiklen fortsættes under billedet)

Cadillac de Ville 1965m – pragtfuld bil – men ikke helt billig i brændstof…

 

Hvis man tænker på at købe en Cadillac -og har sparet de godt 185.000 kr. sammen som ifølge Helle er cirka prisen for et pænt eksemplar, kan man blive medlem af Cadillac Club Danmark. Klubben, der tæller omkring 150 medlemmer, udsender klubblad med omtale af  arrangementer. Deri præsenteres også de nye medlemmer – og ikke mindst, deres biler.

Helle forklarer, at klubben har plads til forskellighed. Dels er der både par og singler blandt medlemmerne, men bilernes udtryk er også meget individuelle og repræsentere forskellig stil og prisklasser.

Medlemmerne kender ikke til misundelse, og Helle viser mig et billede af en Cadillac fra 1959 med sjældne todelte sæder til godt en million kroner. I Cadillac-klubben er det kotyme, at man udveksler erfaringer, informationer og tips på træffene. Hvem kan reparere, og hvor kan man købe de bedste reservedele? Det er vigtigt at importerer originale reservedele, hvis man vil overholde reglerne om reduceret afgift.

Ejes af general Motors

Lørdag 22. august er der præsentation af bilerne, eller ”line-up” som det kaldes. Alle er velkomne til at komme og kigge fra kl 11 til 13  på Lyngholt familiecamping, hvor deltagerne har booket sig ind. Søndag ”cruises” der til Brændegårdshaven ved Svaneke, hvorefter programmet er tætpakket med mulige udflugter for deltagerne, blandt andet til Bryggeriet Pennyllan i Tejn samt Pernille Bülow glas. Det er ”Bornholmerklubben” der har stået for planlægningen og sørget for, at bilerne kommer hele øen rundt, så alle har en chance for at se dem.

Cadillac ejes i dag af General Motors. Cadillac-biler sælges i over 50 lande, men hovedsageligt i Nordamerika. Cadillac er i dag den næstældste amerikanske bilfabrikant efter det ligeledes General Motors ejede mærke Buick. Cadillac blev grundlagt i 1902 af Henry Leland,  en mekaniker og iværksætter, som opkaldte virksomheden efter sin forfader, Antoine de la Mothe Cadillac, grundlæggeren af byen Detroit.

(Artiklen fortsættes under billedet)

Bugatti veteran-racer.

 

Vind en køretur i en Bugatti

Der er også besøg af Bugatti Club Danmark i denne weekend. På Facebook har Svaneke Bryghus arrangeret en lille quiz, som man kan deltage i. To spørgsmål – og man deltager i konkurrencen om en køretur i en ægte Bugatti lørdag aften.

Bugatti er et af de mest eksklusive bilmærker nogensinde og er en højt beundret veteranbil. Firmaet har været en legende som producent af nogle af de bedste sportsvogne, der kunne købes for penge. Det oprindelige franske Bugatti-firma gik fallit under 2. verdenskrig, men produktionen er blevet genoptaget to gange, først i Italien og herefter af den tyske Volkswagen-koncern.

 

 

 

 

 

 

Seneste artikler

Fik du læst?

Rigtige venner…

“Rigtige venner kan ej købes for penge…” Sangeren Jodle Birge sagde det faktisk så godt. Hans sang om venskab giver jo udtryk for det, mange

Læs mere »