Rødspætter og stegte sild hitter blandt turisterne

SOMMER PÅ BORNHOLM: Fiskeforretningen “Laksen” på Rønne Havn kan mærke, at mange danskere vil holde ferie på Bornholm og sælger masser af fisk til grill og stegepande…

Mona med et fad med rødspætter – et klart hit blandt øens mange gæster. Foto: Finn Edvard

 

Det er tidlig morgen på havnen i Rønne, og de første kunder er allerede i gang med at handle i fiskeforretningen “Laksen”. Kunderne kommer fra morgenstunden for at købe friske fisk til frokosten, og senere kommer alle de, der vil smække en god fisk på grillen til aftensmaden.

De to indehavere Mona og Jørn Ole kan godt mærke, at mange danskere foretrækker at holde ferie indenfor landets grænser i år, og at mange af dem søger til Bornholm. Det får dem dog ikke til at slække på sikkerheden i butikken, hvor kun et par kunder ad gangen slippes ind. Men så hygger vi andre os sammen udenfor, indtil det bliver vores tur. Her er også flere nordmænd og tyskere i køen.

Og lige nu er det ved at være slut med silde-sæsonen, men der er stadig rigtig mange, der køber de lækre sildefileter og steger dem på panden og serverer med nye kartofler og persillesauce. En gammel klassiker, men still going strong…

“Og når vi nu er ved persillesaucen, så går den jo også rigtigt godt til en pandestegt rødspætte med nye kartofler”, siger Mona, mens vi andre slikker os om munden ved tanken. For ikke at tale om det lidt dyrere rødtunge. Hvad man foretrækker er natuligvis en smagssag.

“Laksen” har rigtig mange turister blandt kunderne, men naturligvis også mange fastboende, der har været faste kunder hos de to fiskehandlere i årevis.

Både Mona og Jørn Ole er fra øen, hun fra Arnager og han fra Nylars. De er begge vokset op med de traditionelle, bornholmske fiskeretter og derfor fremragende rådgivere til alle os, der ikke er fiskeeksperter.

“Lige nu ryger der meget fisk over disken, der er velegnet til grillen”, fortæller Mona og fremhæver tun, dorade (fremragende med krydderurter som rosmarin og timian) og foreller som særligt velegnet til sommerens grillaftener. Serveret med en god salat og et køligt glas hvidvin bliver det ikke meget bedre.

“Og så er der jo kulmule, der grilles med skindsiden nedad og er en utrolig velsmagende fisk”, siger Mona – alt imens hun dog pakker et par fiskefrikadeller ind. Dem er der altid bud efter, regn eller sol, sommer og vinter.

Fisk er godt…

Seneste artikler

Fik du læst?