Postbåden kommer

Kunstnere har til alle tider fundet inspiration på Bornholm… 

BILLEDKUNST: På Statens museum for kunst hænger et spændende kunstværk, ”Postbåden kommer til Christiansø” af Edvard Weie. 

Maleriet er fra 1920 og dets ophavsmand fremstillede dette smukke stykke billedkunst i sine  sidste år på Christiansø. 

Edvard Weie var blandt de mange malere, der fandt stor inspiration på Bornholm og på Christiansø. 

Weie er i selskab med malere som Kresten Iversen, Oluf Høst, Olaf Rude og Michael Ancher, der alle lod sig inspirere af øen i Østersøen. 

Ancher var født og opvokset på Bornholm, men mange forbinder ham i dag først og fremmest med med Skagen. 

Edvard Weies ”Postbåden kommer til Christiansø”. Statens Museum for Kunst.

 

Foretrak Bornholm
Ancher var nemlig en af de danske kunstnere, der først fik øjnene op for Skagen, men efterhånden blev han så frustreret over at skulle dele fiskerbyen med de mange andre malere, at han ofte vendte hjem til Bornholm og malede der i stedet. 

Også Holger Drachmann var på Bornholm for at male – inden han blev digter. 

Helligdomsklipperne 
Den spændende historie om Skagensmalerne på Bornholm kan man få meget mere at vide om på Bornholms Kunstmuseum, hvor de alle er repræsenterede. Når museet vel at mærke åbner påny. Forhåbentligt om ikke så længe. 

Bornholmerskolen
I billedkunsten taler man om ”Bornholmerskolen”, der ikke er en ensartet kunstnerisk linje, men en venskabelig sammenslutning af en lang række kendte kunstnere, der alle var elever på Rønne-maleren Kristian Zahrtmanns malerskole i Italien. 

Også i nyere tid har øen tiltrukket et væld af kunstnere, ikke blot billedkunstnere, men også dygtige kunsthåndværkere. Deres arbejder tiltrækker turister fra hele Europa. Og gør forhåbentligt snart igen. 

Vist hænger ”Postbåden kommer til Christiansø” på Statens Museum for Kunst.  

Men Bornholms Kunstmuseum er også et must for alle, der er interesserede i billedkunst. Dels med sine mange værker af medlemmer af ”Bornholmerskolen”, men også den nyere del af samlingen er et besøg værd. Og så ligger museet i øvrigt i skønne omgivelser ved Helligdomsklipperne. 

Seneste artikler

Fik du læst?

Læsning til eftertanke

En lang påskehøjtidelighed er overstået. En lang påskeferie vil nogen vel sige. Begge måder at udtrykke sig på kan være rigtig. Jeg foretrækker den første

Læs mere »