Pizza’er fra Aakirkeby, som de ville elske i Napoli…

Fra onsdag til søndag kan man får en lille bid af Napoli på P-pladsen bag Spar-supermarkedet, hvor Daniel og Tonja bager pizza’er, der får – ja, måske ikke englene, men så i alt fald flere og flere bornholmerne til at synge…

En lækker pizza fra – bagt og tilberedt med respekt for de napoletanske traditioner…

 

Der er flere tusinde kilometer fra Bornholm til Napoli – men hvis man vil have en smag af den syditalienske smeltedigel, så kan man såmænd nøjes med at køre en tur til Aakirkeby.

Her, på P-pladsen bag Spar-supermarkedet, finder man Daniel Mateo og hans partner Tonja Jeppesen. De to pizzabagere står her fra onsdag til søndag fra kl. 16 til 20.30 og bager de skønneste pizza’er – der smager så tæt på Napoli, man kan komme, uden selv at være i byen.

Hvor stammer pizza fra?

For Pizza’er er uløseligt forbundet med Napoli, selv om det er mere end tvivlsomt om napolitanerne har ret, når de hævder at pizza’en stammer derfra. Det er mere sandsynligt at den populære spise første gang blev serveret i Grækenland eller Tyrkiet. Men lad nu napolitanerne prale lidt, det var i alt fald i Napoli, at det første pizzaria så dagens lys.

Daniel og Tonja – pizzabagere og nu i Aakirkeby

 

Det skete nogenlunde samtidig med, at ordet i 1918 første gang blev optaget i den italienske ordbog, og det var formentlig også i Napoli, at den første Pizza Margherita blev serveret – opkaldt efter en dronning i Savoyen – engang under romersk styre, men nu fransk.

Pizza Margherita ert formentlig den mest spiste pizza i verden – enkel og god, serveret med tomatsauce, Mozarellaost og basilikum. Basta.

Pizzaen har forlængst gået sin sejrsgang over hele verden, og der findes næppe det land i verden i dag, der ikke kan byde på et – eller mange – pizzeriaer.

Til Danmark for 40 år siden

Pizzaen kom for alvor til Danmark for omkring 40 år siden, og nu er der et pizzaria på hvert gadehjørne af danske byer – store som små.

Kvaliteten derimod er stærkt svingende.

Har man engang sat tænderne i en pizza, bagt i et italiensk pizzaria, så bliver man naturligvis forvænt med kvaliteten.

Sådan – lækker pizza lige til at spise

 

Og det er bl. a. til den kundegruppe, de kræsne, at Daniel Mateo og Tonja Jeppesen nu langer den ene pizza efter den anden over disken fra pizzateltet i Aakirkeby.

Daniel er oprindelig fra Colombia, vokset op i Skanderborg, og pizza-eventyret begyndte som en fritidsinteresse. Senere blev madinteressen mere professionel og han har bl. a. været køkkenchef på restaurant “Flammen” i Hamburg.

Begyndte i Aalborg

Mens fritidsinteressen således greb om sig, fik han den idé sammen med Tonja at gå i gang med et pop-up-pizzaria i Aalborg. det blev så stor en succes, at Daniel og Tonja fik mod på at prøve med samme idé et andet sted i Danmark. Valget faldt på Bornholm, hvor duoen nu har slået sig ned i Aarsdale Røgeri, hvor den gastronomiske side af sagen er under konstant udvikling.

Selve salget foregår fra P-pladsen i Aakirkeby, fra et pizzatelt, hvor der både er ovn og køleskab – samt den kærlighed til tilberedningen, der gør Ma Teo Napoletanas pizzaer til noget ganske særligt.

Et udvalg af de lækre pizzaer fra Ma Teo Napoletana

 

Man kan selv gå på Facebook og søge efter Ma Teo Pizza, så dukker det på hele op af sig selv. Man kan også ringe og bestille en pizza, der bliver forbagt, men standset 10 sekunder før tid: Så kan kunden selv fragte pizzaen med hjem og give den tre minutter ved 200 grader – så er den perfekt, lover Daniel Mateo.

Men man kan naturligvis også vælge at få den helt færdige pizza udleveret. Og udover den populære Margherita, der her serveres med frisk Mozzarella, italiensk tomatsauce, sydesalt, olivenolie og frisk basilikum,  er der naturligvis mange andre udgaver som “Cotto” med italiensk tomatsauce, frisk Mozzarella, italiensk skinke og basilikum eller “Tartufo” med frisk Mozzarella, italiensk trøffelsalami, kartofler, rosmarin, trøffelolie og sydesalt.

Hvide pizza

Husets – eller rettere teltets – specialitet er de såkaldte hvide pizza, herunder den omtalte “Tartufo” eller “Ricotta e pancetta”, der bl. a. garneres med lokalrøget bacon fra Aarsdale Silderøgeri og kanteraller. Hva’ ba!

Men bag hele tankegangen simrer den napolitanske filosofi bag tilberedningen af den “rigtige” pizza: Tynd, luftig – og med sprød skorpe.

Lyst til en pizza? Der er åbent nu…

 

 

 

 

 

 

Seneste artikler

Fik du læst?