Pigerne strømmede til da Anne Glad kom på besøg

Spændende besøg i kulturugen af livstilseksperten og litteraten fra TV, Anne Anne Glad, der talte om litteratur. Og her får du listen over Anne Glads bedste bogtips.

Anne Glad med den ene halvdel af arrangørerne bag litteraturfestivalen, Mie Hjort – også administrator på Svanekegaarden. (Fotos: Pernille Lindblom)

 

Af Pernille Lindblom

Foredragsholder og livsstilsekspert Anne Glad gæstede forleden Bornholms Højskole som en af øens gæster i kulturugen. Og der kom tre gange så mange kvinder end mænd og besøgte hende. Men jo, mændene kom da også…

Et af emnerne var smagsdommeri: Hvorfor er det vigtigt at læse boganmeldelser? Og hvad skal vi egentligt med al det smagsdommeri?

Anne Glad er af de fleste kendt for sin medvirken i DRs tv-program Kender du typen? Men hun er kommet til Bornholm for at tale om noget helt andet. Litteratur. Anne indtager scenen med en stak bøger.

60 kvinder – 20 mænd

De fremmødte godt 60 læselystne kvinder og en snes mænd satte sig til rette i højskolens sal. Anne takkede arrangør Mie Hjort for muligheden for at tale om emnet smagsdommeri.

Og det viste sig hurtigt, at Anne brænder for at fortælle. Hendes baggrund som cand.mag. i nordisk sprog og litteratur fra Syddansk Universitet, fornægter sig ikke. Hun er fagligt velfunderet og hendes passionerede indsigt i alle litterære genrer gør, at hun har holdt sig ajour med både forfatterskaber og udkomne titler. Det har hun i øvrigt gjort lige siden hun var redaktør på universitetets tidsskrift. Som redaktør arrangerede hun forfatteraftener og skrev portrætter af forfatterne, bl.a. Vita Andersen.

Efter endt uddannelse havde hun brug for en pause fra den litterære verden. Det blev til 18 år som tekstforfatter i reklamebranchen, der blandt andet gav hende stor viden om digitale medier. Samlede erfaringer, der gav hende værtsrollen på DR’s radioprogram Bogselskabet, der sendes på P1 hver lørdag eftermiddag.

Derefter lavede hun en plan med tre punkter for sin fremtid: Hun ville være selvstændig, hun ville være mor, og sidst men ikke mindst: Skrive en bog.

Og sådan blev det.

(Artiklen fortsættes under billedet)

Anne Glad – mange kom for at høre hende om litteratur.

 

Både lille Kaj og bogen Danskernes mad er i dag tre år gamle. Og via sin egen bogudgivelse kunne hun mærke betydningen af anmeldelser, eller rettere, mangel på samme. Den blev nemlig kun anmeldt ét sted: Anmelderne føler sig ofte for fine til at anmelde selvudgivne bøger.

Med den bemærkning som udgangspunkt begyndte samtalen med publikum om begrebet litterært smagsdommeri. Der er delte meninger i forsamlingen.

Anne har også læst film og medievidenskab. Hendes første værtprogram hed Trend på DR P1. Det udviklede sig til et samarbejde på DRs kulturredaktion med litteratur podcasts, der blev optaget hjemme hos Anne privat, fordi hendes søn kun var tre måneder. Hvor der er en vilje…

Hjemlig atmosfære

Det viste sig dog hurtigt at stemningen af hjemlig atmosfære gjorde noget godt for Annes interview med forfatterne. De slappede meget mere af, hvilket gav meget nærværende samtaler. For Anne havde det stor betydning at høre om forfatterne selv, fordi hun synes, det åbnede deres værker til en anden vinkel, end hvis man slet ikke kender til deres liv.

Publikum var enig. En dame rakte hånden op og fortalte, at netop sådan havde hun det med forfatteren Thomas Korsgaard, som havde givet foredrag på højskolen dagen forinden. Først havde hun ikke brudt sig om hans rå, socialrealistiske roman ”Hvis der skulle komme et menneske forbi”, men da hun mødte ham og lyttede til hans fortælling, da så hun et helt andet perspektiv i bogen, fordi han inderst inde gemte på noget varme.

Da Anne var studerende, betød avisernes boganmeldelser meget. Men nu er der ikke mange anmeldere tilbage. En herre i salen fortalte, at han godt kan lide Kim Skottes anmeldelser.

(Artiklen fortsættes under billedet)

Annes bogtips – få dem nedenfor.

 

Selv holder hun af Christian Ditlev Jensens anmeldelser, men siger at det i øvrigt er blevet bogbloggerne, der laver de fleste anmeldelser i dag. Altså dem, der ud fra vidt forskellige baggrunde, sætter en læsetrend. Det synes hun var spændende.

Anne nævnte, at de fleste af os, ser tid som noget kostbart, og at vi derfor har brug for at kunne træffe hurtige og rigtige valg af titler, når vi vælger at bruge den på læsning. Hun mener, at vi med fordel kan tage familie og venners anbefalinger til os, fordi de kender os og vores smag. Da hun selv gik i folkeskolen og besøgte skolens bibliotek, oplevede hun den gode bibliotikar som en læse kurator, fordi hun med sit indblik i såvel bøger som børn, formåede at give dem de rette bøger med hjem.

Meddelelsestrangen i Danmark er steget med 79 procent siden 2009. I bøgernes verden, har det resulteret i mange selvudgivere. Med det store udvalg, vil der altid være brug for nogen der peger for os, og udfra den synsvinkel, finder boghandlernes Bestseller lister, sin berettigelse.

Hvad læser du selv?

Annes egen mor, bruger Læseklubben på bibliotket, til at give en perspektivering af det pågældende værk. Ligesom litteraturpriserne.

En dame blandt publikum spurgte hvilke bøger, Anne læser selv?

Hun svarede, at sproget er vigtigt for hende. Hun læser mest nordiske værker og kan godt lide Helle Helle.

Mange i salen har set frem til at høre, hvilke bøger Anne vil anbefale dem at læse.

De udvalgte titler er bredt sammensat, men er alle af nyere dato.

Annes bogtips:

Cecilie Lind: Et barn, lyrik.
Tine Høeg: Tour de chambre.
Dorrit Willumsen: Løg trækker tårer.
Naja Marie Aidt: Har døden taget noget fra dig. (Den bedste selvhjælpsbog i stor sorg, den smukkeste bog, hun har læst.)
Peter Øvig: Min mor var besat.
Anita Furu: Mit halve liv. (Anita er retoriker og statsministerens taleskriver.)
Mich Vraa: Vaniljehuset, Vestindien trilogien.
Niviaq Korneliussen: Blomsterdalen.
Hanne Højgaard Viemose: Hhv frshwn (Ingen slåfejl, rigtig titel, red.)
Ib Michael. Sandheden om Lucy.
Stine Pilgaard: Meter i sekundet.
Kristian Bang Foss: Frank vender hjem.
Iben Mondrup: Tabita.
Leonora Christina Skov: Den der lever stille.

Seneste artikler

Fik du læst?