Pigekoret sørger for julehyggen

DR Pigekorets julekoncerter i DR Koncerthuset er ikke bare et tilløbsstykke for publikum. Også i radio og på tv er koncerten et af årets højdepunkter for hundredtusindvis af danskere, som samles for at opleve koret i bedste sendetid i juledagene.

DR’s pigekor – klar til julehygge med nyt album. (Foto: DR)

 

Nu bliver der mulighed for at nyde klangen af DR Pigekoret gennem hele adventstiden – og for den sags skyld resten af året. Koret har nemlig samlet et udvalg af højdepunkter fra de seneste fem års julekoncerter på et nyt, digitalt album, som er tilgængeligt på alle streamingtjenester fra fredag den 27. november.

Al musikken på DR Pigekorets nye udgivelse er arrangeret eller komponeret specielt til koret. Det er chefdirigent Phillip Faber, der selv står bag de allerførste toner med korværket ’O Magnum Mysterium’, og han har også skrevet flere af arrangementerne af kendte julesange, blandt andre ’Julen har englelyd’ og ’Mit hjerte altid vanker.’

De fleste tracks på udgivelsen er dog arrangeret af folkemusikeren og komponisten Nikolaj Busk, som også spiller med på en lang række af numrene. Mange vil nok spidse ører en ekstra gang, når de hører Busks versioner af flere kendte salmer og sange, for han giver ofte melodien en krølle eller to i forhold til den kendte version. I en enkelt sang, ’Højt fra træets grønne top’, har Nikolaj Busk endda helt udskiftet den kendte melodi med en ny melodi, som han selv har komponeret.

Også to arrangementer af korets tidligere chefdirigenter, Michael Bojesen og Tage Mortensen, er med på det nye album som en hilsen til DR Pigekorets fortid.

Flere kan lytte med

Ifølge chefdirigent Phillip Faber er ideen bag det nye album at sætte fokus på julen som en højtid fuld af minder. Men det handler det også om at give endnu flere mulighed for at lytte til koret i en særlig tid:

– Vi udgiver først og fremmest det nye album, fordi vi gerne vil dele nogle af de bedste øjeblikke fra DR Pigekorets julekoncerter med mange flere. Vi ved jo, at mange hvert år må opgive at få billetter til koncerterne pga. den store efterspørgsel, og i år kan vi kun lukke omkring en fjerdedel af det normale publikum ind til koncerterne pga. corona-restriktioner, siger Phillip Faber, der fortsætter:

– Samtidig vil vi gerne benytte denne særlige tid, hvor så meget er forandret, til at se lidt tilbage og i det hele taget fokusere på julen som en højtid fuld af stærke minder – både de personlige og dem, vi har til fælles. Julens sange og salmer er jo noget af det, som binder os sammen i julens ritualer. Og netop fordi sangene er de samme fra år til år, bliver julen også en tid, hvor vi kan gøre status, tænke over det, som har været, og de tider, som skal komme.

Bred vifte af gæstemusikere

På det nye julealbum får DR Pigekoret og Phillip Faber selskab af en lang række nordiske musikere og gæstekunstnere, som alle sætter deres personlige præg på musikken. Blandt de kendte klassiske navne, som medvirker på albummet, er Den Danske Strygekvartet, som flere gange har optrådt sammen med koret i Danmark og i udlandet. Også pianisten Tanja Zapolski og en lang række strygere, blandt andet fra DRSymfoniorkestret, er med til at sætte stemningen undervejs.

Et stort navn fra folkemusikkens verden, svenske Erik Rydvall, stryger med på sin nøgleharpe, og Nikolaj Busk medvirker på både klaver, harmonika og keyboards. Også flere jazzmusikere og sangere fra DR Børnekoret er med på listen over medvirkende på udgivelsen.

‘Stille som sne’ indeholder både koncert- og studieoptagelser og udkommer fredag 27. november på alle større streamingtjenester.

Seneste artikler

Fik du læst?