Pelle erobrer langt om længe Rønne Theater

TEATER: Når Bornholms Teater inviterer indenfor til deres næste forestilling i dagene fra 5. til 7. oktober kommer man uundgåeligt til at tænke på det gamle mundheld “Tredje gang er lykkens gang”.

sdsdsd

 

“Tredje gang er lykken gang” er lige præcis hvad teaterfolkene håber på vil gøre sig gældende for forestillingen “1. kapitel” – der er en nutidig dialog med Pelle Erobreren, der har været programsat hele to gange tidligere, men begge gange er blevet aflyst på grund af, at coronaen kom på tværs.

Telt på scenen
Første gang den var programsat var i januar 2021, og selvom der er sket lidt forandringer undervejs, er grundkonceptet det samme. I stedet for en traditionel forestilling, befinder “1. kapitel” sig i en ’blandingsgenre’, hvor performance møder film og installation, og hvor også publikum kommer til at spille en rolle alene gennem deres placering i rummet. Som i øvrigt er et telt placeret på scenen. Kom ikke og sig de ikke tør eksperimentere på det gamle teater.

Fra Mellemøsten
Historien er en dialog med 1. kapitel i Martin Andersen Nexøs berømte roman “Pelle Erobreren”, men hvor romanen åbnede med, at nogle svenske emigrantarbejdere ankom til havnen i Gudhjem i 1877 og blev taget imod af lokale storbønder, er det i denne version emigranter fra Mellemøsten, der ankommer, tiden er 2023, og det er folk i uniformer, der tager imod på kajen.

Folk emigrerer
Teaterchef og instruktør, Jens Svane Boutrup, siger: “Der en klar parallel mellem emigranthistorien i Pelle Erobreren og den nutidige emigrantsituation. For folk emigrerer jo stadig for at få bedre livsmuligheder for sig selv og deres børn. Lige som dengang er det sjældent lyst, der i disse år driver folk over havene i skrøbelige fartøjer, men tvært imod nød og desperation, og når man kombinerer den nutidige situation med en velkendt klassiker, så giver det stof til eftertanke. Det sætter tingene i perspektiv, og det er det vi gerne vil på Bornholms Teater.”

Ny livssituation
Når forestillingen hedder “1. kapitel” er det helt enkelt fordi, at dele af første kapitel af “Pelle Erobreren” vil optræde på lydsiden som en voice-over læst op af skuespilleren Nis Bank-Mikkelsen, men også fordi, at enhver emigranthistorie kan siges at være første kapitel i en ny livssituation. Selve visningen varer blot ca. 20 min., men vil blive ledsaget af en introduktion af Jens Svane Boutrup om tilblivelsen af forestillingen af ca. samme varighed.

Seneste artikler

Fik du læst?

Pinsens gudstjenester

Gudstjenester på Bornholm søndag 19. og mandag 20. maj. Aa Kirke 10.30 : Familiegudstjeneste ved sognepræst Louise Christina Howard. Skt. Peders Kirke 09.00: Pinsedagsgudstjeneste ved

Læs mere »