Nyreforeningen åbner klinik for gæstedialyse i Svaneke

SUNDHED: Landets nyresyge og deres pårørende får nu endnu bedre mulighed for at besøge Bornholm, da Nyreforeningen mandag 17. juni åbner en klink for gæstedialyse i Svaneke.

Nyreforeningens dialyseklinik indefra2

 

Nyresyge, der er i hæmodialyse, har ofte begrænsede muligheder for at holde ferie, da behovet for at få renset blodet flere gange ugentligt gør det vanskeligt at rejse væk fra ens stam-hospital.

”I Nyreforeningen bliver vi løbende kontaktet af dialysepatienter og deres pårørende, som gerne ville holde ferie på Bornholm, men hvor det offentlige system desværre ikke har kunnet imødekomme ønsket om såkaldt gæstedialyse,” siger direktør i Nyreforeningen, Michael Buksti.

Nyreforeningens nye klinik for gæstedialyse skal ses som et supplement til Bornholms Hospitals dialysetilbud, og den skal gøre det muligt for endnu flere dialysepatienter at besøge solskinsøen.

(Artiklen fortsætter under billedet)

Nyreforeningens dialyseklinik udefra

 

”Vi er ikke nogen konkurrent til det eksisterende system. Vi har valgt at søge fondsmidler til etablering af en klinik for gæstedialyse på Bornholm, så nyresyge får endnu bedre mulighed for at få et tiltrængt afbræk fra hverdagen,” siger Michael Buksti.

Fanø og Nordjylland
Nyreforeningen driver allerede to dialyseklinikker i Danmark, den ene på Fanø og den anden i Nordjylland. Alle klinikker drives med henblik på, at de balancerer økonomisk, og det er ikke Nyreforeningens formål at tjene penge på dem. Nyreforeningen har selv stået for etableringen af klinikken, og istandsættelse af lokaler, indkøb af dialysemaskiner m.m. er bl.a. sket med økonomisk hjælp fra Jørgen Glidov Fonden.

Klinikken vil have åbent hele året, og den ledes af sygeplejerske Lenette Ipsen, som er uddannet dialysesygeplejerske. I spidsbelastningsperioder vil Lenette blive assisteret af vikarer fra Nyreforeningens to øvrige dialyseklinikker.

Tre dialysepladser
Klinikken i Svaneke har tre dialysepladser, og målet er at klinikken, når den er fuldt indkørt, vil kunne håndtere 250 til 300 dialyser om året.

”I 2024 åbner vi jo midt i året, og klinikken er helt ny, så det er begrænset, hvor meget vi har kunnet markedsføre den. Af den grund budgetterede vi forsigtigt med, at vi første år ville gennemføre 70 dialyser, og vi regnede med, at klinikken ville balancere økonomisk i dens tredje leveår, dvs. i 2026. Men blot 48 timer efter, at vi havde udsendt et nyhedsbrev om, at vi åbnede en klinik for gæstedialyse i Svaneke, havde vi modtaget 60 bookinger på dialyse, og på nuværende tidspunkt har vi reserevet 130 dialyser. Så interessen for klinikken har oversteget vores vildeste forventninger,” siger Michael Buksti.

Positivt modtaget
Afslutningsvis takker han for samarbejdet med alle lokale i Svaneke, på Bornholms Hospital og på Bornholm:

”Vi er generelt blevet meget positivt modtaget af alle, og vi glæder os til at være med til at gøre Bornholm til et stort feriemål for dialysepatienter,” slutter han.

Fik du læst?