Nye kunsthåndværkere fra Det Kongelige Akademi

UDDANNELSE: På lørdag 27. januar dimitterer en ny årgang af talentfulde kunsthåndværkere i glas og keramik fra Det Kongelige Akademi i Nexø.

Glade, nybagte kunsthåndværkere i Nexø

 

Afgangsholdet afslutter deres tre og et halvt år lange kunstneriske professionsbacheloruddannelse i glas og keramik, kaldet Crafts in Glass and Ceramics. De studerende har netop haft en individuel eksamen og en afsluttende praktikperiode, hvor mange af dem har været hos lokale bornholmske virksomheder og lært om virksomhedsdrift, fået nye håndværksmæssige kompetencer og har kunnet reflektere over deres egen kunstneriske fremtid.

Tiltrækker studerende og borgere 
Det Kongelige Akademis afdeling i Nexø fejrede i 2022 25-års jubilæum og har gennem årene fået en stor betydning for kunsthåndværkermiljøet på øen som det ”første led i fødekæden” og som internationalt knudepunkt. Uddannelsen er nemlig international og tiltrækker studerende fra hele verden til Bornholm.

Halvdelen af dette års afgangshold er udenlandske studerende – de kommer bl.a. fra Italien, Kina, Japan og Frankrig, hvilket er et generelt billede for alle de studerende på skolen, hvor ca. 50 pct.  er fra udlandet.

Skolen er med til at trække borgere til Bornholm og ikke bare i uddannelsesperioden – analyser viser, at ca. en tredjedel bliver boende efter endt uddannelse.

Fordoblet antal ansøgere
Bornholms titel som World Craft Region har været med til at påvirke ansøgertallet til skolen i en positiv retning. Siden Bornholm blev udnævnt til World Craft Region i 2017 er antallet af ansøgere til uddannelsen mere end fordoblet. Tal fra Center for Regional -og Turismeforsknings evaluering af Maker’s Island indsats fra 2020-2022 viser, at 190 personer uddannet fra glas og keramikskolen på Bornholm er bosat i Danmark og ca. en tredjedel af disse er bosat på Bornholm. Der optages op til 16 studerende på første årgang hvert år – og sidste år var der over 100 ansøgere.

De få der kommer igennem nøglehullet får til gengæld også adgang til et fantastisk innovativt og inspirerende uddannelsesmiljø. Uddannelse er lig med udvikling. På skolen arbejdes der i disse år meget med nye perspektiver og metoder inden for bæredygtighed, genbrug og genanvendelse af materialer, hvor der er investeret i udstyr.

Derudover er der også et teknologiområde med 3D-printer og andet udstyr som understøtter det teknologiske område.

 

Seneste artikler

Fik du læst?

Samtalesalon om ensomhed

ENSOMHED: Frivillig forum Bornholm ønsker at sætte fokus på, hvordan det bornholmske foreningsliv kan være med til at forebygge ensomhed blandt bornholmerne   Frivillig forum

Læs mere »