Nye kostumer til Bornholmsk Amatørscene

Sparekassen Bornholms Fond har bevilget 20.000 kr. til fremstilling af helt nye kostumer til Bornholmsk Amatørscenes kommende forestilling ”FORTUNA – Lokkans Godinja” på Rønne Theater.

Amatørscenen: Nye kostumer til ny forestilling.

 

“Vi har altid tidligere anvendt rigtig gamle ”kostumer” – brugt tøj fra donorer eller private personer gennem mere end 50 år,” fortæller en glad formand Bodil Lundqvist fra Bornholmsk Amatørscene i anledning af, at scenen nu har fået en økonomisk håndsrækning fra Sparekassen Bornholms Fond til en ny forestilling, der skal opføres på Rønne Theater til november. Hun fortsætter:

“Det vil sige brugt tøj, som er nu temmelig slidt, og som ikke kan repareres eller om sys mere, tøj som måske er 75 – 90 år gamle. Vi ønsker derfor at få kreeret helt nye kostumer, som skal bruges i forestillingen, der er fra omkring år 1898. Vi ønsker at være så historisk korrekte og troværdige i kostumerne, som overhovedet muligt, og da det tager tid, så er vi allerede gået i gang med kostumerne,” siger Bodil Lundqvist.

Dygtig teaterskrædder

“Vi har derfor lavet en aftale med den dygtige og professionelle teaterskrædder Pernille Vestergaard, som er udlært fra det Kgl. Teater og Dansk Scenekunstskole, og som nu har sit eget firma Gevandt i Sjøgaarinj i Rønne. Og vi glæder os meget til samarbejdet og det færdige resultat.

Prisen for de helt nye kostumer vil beløbe sig op på mere end kr. 70.000,-. Ydermere vil scenografien også blive helt anderledes end den i 2012, hvor amatørscenen første gang spillede stykket.

(Artiklen fortsættes under billedet)

Illustration til den nye forestilling. (Esben Bagger)

 

Bornholmsk Amatørscene måtte desværre aflyse forestillingen i 2020 på grund af COVID 19.

“Vi spiller jo hvert andet år og i lige år på Rønne Theater, derfor kunne vi ikke bare udsætte forestillingen til 2021,” siger formanden. Sidst amatørscenen spillede, var i 2018, hvor den havde stor succes med ”Ses vi i Sømkassan?”

Bornholmsk sprog

Bornholmsk Amatørscene spiller udelukkende stykker skrevet på det bornholmske sprog og som typisk er skrevet i perioden fra 1912 og frem til 1950’erne. Det sidst skrevne stykke ”Fortuna – Lokkans Godinja” er dog skrevet i 2012 på det bornholmske sprog af Morten Poulsen fra Nexø, og prøverne er i fuld gang.

“Det er meget vigtigt for Bornholmsk Amatørscene, at vi fortsat kan bevare og ikke mindst udbrede det bornholmske sprog, så vi også i tiden fremover kan glæde vores publikum og medlemmer. Til ”FORTUNA – Lokkans Godinja” har vi fået 11 dygtige amatørskuespillere – unge som gamle, som alle mestrer det bornholmske sprog. Instruktionen står Brian Horst Sørensen for. Der er premiere torsdag 10. november, og der er allerede solgt to hele forestillinger,” slutter Bodil Lundqvist.

Fik du læst?