Når latter og det gode humør breder sig…

Det smitter!

Gennem hele corona-tiden har vores fokus været på det at kunne blive smittet.

Og endnu – så fortsætter de fleste af os med at spritte og spritte, for vi ved nu, hvor nemt vi tager noget med os hjem, som vi ikke har betalt for ved kassen i supermarkedet.

Jeg blev overrasket, ja, lidt forskrækket, da det viste sig, at jeg måske har fået resistente bakterier ved at få en antibiotika kur. Det er påvist, at ni mennesker har fået dem ved at få antibiotika midlet Dicillin.

Vi, der har fået en kur med Dicillin Sandoz indenfor de sidste fire måneder, (det gælder ca.35.000) skal nu oplyse, at vi har fået præparatet, hvis vi bliver indlagt, så vi kan blive undersøgt, om vi er blevet smittet med de resistente bakterier, og efterfølgende bliver vi isoleret, hvis vi er ramt, eller hvis en hjemmesygeplejerske skal på besøg hos os, så er der ligeledes visse særlige forholdsregler, der skal holdes, hvis vi er blevet smittet. Hvis vi er smittet, gælder de specielle regler for livstid.

Det skal lige bemærkes, at det slet ikke er sikkert, ja, det er ikke bevist, at jeg har fået de farlige bakterier ind i kroppen.

Jeg spekulerer på, om jeg så alligevel kan smitte i hverdagen, uden jeg ved det. Jeg skulle nødig smitte nogen, jeg møder på min vej. De kloge læger skriver dog, at smittefaren er minimal, hvis der ikke er symptoner! I kan derfor roligt hilse på mig, tror jeg.

At blive smittet kan ske på mangfoldige måder. Og som I lige har læst, så kan det at blive smittet ske næsten, uden vi selv opdager det, og det kan komme til at præge resten af vores liv og sågar ødelægge andres liv såvel.

Det kan både dreje sig om god såvel som dårlig smitte.

Vi mennesker kan påvirke hinanden, så vi f.eks. handler dårligt. De fleste af os ved det af bitter erfaring. Vi valgte måske de forkerte venner eller foretog letsindige og tåbelige valg.

Har vi med teenagere at gøre, kan vi være nervøse for, om de påvirkes af dårlige kammerater.

Vi voksne kender også fra os selv, hvordan vi let bliver påvirket af andres meninger om dit og dat. Det er nemmere at give dem ret, som råber højest.

Det er en kunst at gå imod strømmen, og man siger: ”Det er kun de døde fisk, som flyder med strømmen.”, men jeg må indrømme, hvor har jeg tit været som en død fisk – tiet stille, hvor jeg skulle have taget til genmæle i stedet for at glide af. Konfliktsky har jeg ofte vidst, jeg var.

Vi kan dog også blive smittet af noget godt.

Hvem er ikke blevet i godt humør, når et andet menneske spreder livsglæde og godt humør omkring sig?

Skøn musik smitter også på fortrinlig vis.

En dame, jeg kendte, besøgte gamle på plejehjemmet, og hun spredte omkring sig med vittigheder, som bragte smilet frem på mennesker, som næsten aldrig smilede. Jeg var med og blev opmuntret af hendes latter og smil. Hun smittede – også mig.

Dagen bliver anderledes, når vi hjælper hinanden med at holde hovedet højt med tro, håb og kærlighed på trods af tidens måske dystre udsigter, bekymringer, alvorlig sygdom eller anden modgang.

En kvik og morsom bemærkning kan ændre en dårlig atmosfære på et øjeblik.

Sladder stopper ofte øjeblikkelig, hvis man pludselig fortæller noget positivt om den person, som står for skud.

Jeg har fundet en bøn, som jeg prøver at huske at bede hver morgen, i håbet om at Gud må hjælpe mig med at smitte mine medmennesker med alt det, de hver især har brug for.

Opfordring til morgenbøn:

Herre Jesus Kristus.
I denne morgens stilhed kommer jeg ydmyg og fuld af tiltro til dig for at bede om din fred, din visdom, din kraft.
Lad mig se verden med øjne, der er fulde af kærlighed.
Lad mig modtage alle mennesker, som dem du vil elske gennem mig.
Lad mig tjene dem med hengivenhed og fremme alt det gode, du har lagt i dem.
Lad mine ord udstråle mildhed.
Lad hele mit væsen stifte fred.
Lad kun tanker, der er til velsignelse, komme op i mig.
Lad mine ører være lukket for al nedbrydende kritik.
Lad min tunge tjene til at fremhæve det gode.
Men frem for alt, Herre, lad alle dem, der møder mig, erfare din kærlighed og dit nærvær.
Herre, lad mig i løbet af dagen åbenbare dig.
Amen.

Kærlig hilsen

Agnethe Zimino
Pens. sognepræst

 

Seneste artikler

Fik du læst?