Man kan købe blomster – men ikke ringe. Hvorfor?

Det er ikke helt logisk, hvilke butikker, der må holde åbent – og hvilke, der ikke må, mener bornholmsk butiksejer, der frygter forlængelse af restriktionerne. Formanden for Rønne Handelstandsforening er enig…

Det er længe siden, der har været kunder hos Sussie Nielsen i “Smykkeskrinet” i Rønne. (Foto: Torben Ager)

 

Der er stille i den ellers så livlige smykkeforretning “Smykkeskrinet” i disse dage. Hvor der ellers plejer at være en hyggelig og normalt også forventningsfyldt snak hen over disken, bliver det nu bare til nogle telefonsamtaler op ad dagen.

 

For “Smykkeskrinet” er lukket – som tøj, sko, bog- og mange andre forretninger er det i disse uger.

Siden 2012 har Sussie Nielsen stået bag disken i hendes guld, sølv og urforretning i Store Torvegade i Rønne,  ”Smykkeskrinet”.

Men nu er butikken lukket – og det værste er næsten, at Sussie ikke ved, hvornår hun må åbne igen.

For statsminister Mette Frederiksen har meddelt, at der er mulighed for, at de nuværende restriktioner fortsættes efter søndag 7. februar, og så kan det godt begynde at gøre rigtig ondt på Sussies foretning – som på mange andre af de mindre handlende.

For mens de store supermarkeder holder åbent og kan sælge løs af alverdens varer, så må de små butikker holde for. Dog ikke blomsterforretninger, hvis varer betragtes som dagligvarer. Optikere og Matas-butikker må også holde åbent, men altså ikke Sussie Nielsens smykkeforretning.

Ikke misundelse

“Det skal endelig ikke opfattes som misundelse, tværtimod”, siger Sussie Nielsen. “Det er godt, at nogle butikker må holde åbent, det er slet ikke dét, det handler om. Vi skal naturligvis også kunne købe fødevarer allesammen – ligesom jeg godt forstår, at der skal være restriktioner i denne tid. Vores sundhed kommer naturligvis i første række. Men derfor kan man alligevel godt undre sig over hvilke butikker, der må have åbent – og hvilke, der skal holde lukket”, siger Sussie Nielsen.

Hun peger på, at et brudepar gerne må gå ind i blomsterbutikken – men ikke i smykkeforretningen for at købe ringe.

“Vi er altså ikke misundelige, men vi undrer os. Og så er det måske ikke helt retfærdigt, at de store supermarkeder kan sælge af alle non-food varer, mens alle andre butikker er lukkede. Jeg synes ikke, at det er helt fair, det er bare det, jeg gerne vil have frem”, siger Sussie Nielsen, der virkelig kan mærke på omsætningen, at forretningen er lukket:

“ja, vi får en kompensation, men det dækker slet ikke”, siger hun og fortsætter:

Fortjenesten er væk

“Det dækker et lille sår, men der er altså et sår mere, der er blødende lige ved siden af. Helt vores fortjeneste er jo væk i disse uger, og det er naturligvis med til at vi undrer os lidt over den politik, der er bag butikslukningerne”, slutter Sussie Nielsen.

Sussie har en webshop og man kan altså godt ringe til hende, hvis det er en hastesag, men man kan ikke komme ind i butikken og blive ekspederet, men må nøjes med at se varerne på billeder og derefter få dem udleveret på gaden.

Jan Bidstrup – formand for Rønne Handelstandsforening.

 

Formanden for Rønne Handelstandsforening, Jan Bidstrup, der selv driver “Din Tøjmand – by Jan & Nalle” i Store Torvegade i Rønne, er enig med Sussie Nielsen:

“Men det er vigtigt at forstå, at det absolut ikke handler om at være sure og misundelige på de kolleger, der må holde åbent. Tværtimod – det er godt, at nogle af os kan holde vore butikker åbne. Og vi er også helt indforstået med, at sundheden kommer i første række. Men vi tillader os at stille spørgsnål ved, hvilke butikker, der skal være lukkede – og hvilke, der kan åbne hver morgen. Og ja, det er ikke helt retfærdigt, når supermarkeder kan sælge en masse nonfood – mens vi andre skal holde lukket. Jeg kan også holde min forretning åben og have masser af plads og sprit og det hele. Der er ikke forskel på at være her og i et supermarked – måske lige med dét, at der er bedre plads hos os”, siger Jan Bidstrup med et lille smil, som der trods alt også er plads til i disse triste uger.

“Men vi i Rønne Handelstandsforening kan jo ikke rigtigt gøre noget ved situationen – borset fra at holde modet og humøret oppe hos hinanden, så længe denne situation varer ved. Og så må vi bede være brancheorganisationer samt Dansk Erhverv om at tale vores sag på Christiansborg”, slutter Jan Bidstrup.

 

 

 

 

 

Seneste artikler

Fik du læst?

Elverskud i Aakirkeby

MUSIK: NylarsKoret opfører mandag 22. april Niels W. Gades værk Elverskud med tre professionelle sangere i Aa Kirke    Af Lene Dam Jørgensen Mandag 22. april kl.

Læs mere »