Livredderne har travlt på Bornholm

 – heldigvis ikke med livreddende aktioner, men med oplysende indsatser…

Brug helst strande med livreddere, lyder opfordringen fra TrygFonden

 

Det er  – forholdsvis – sol og sommer – og danskerne boltrer sig langs landets kyster. Der er mange mennesker på landets populæreste badestrande – herunder naturligvis på Bornholm, hvor livredderne også har haft travlt: Dog ikke med de såkaldte “livreddende” aktioner, men stedet med førstehjælpsaktioner, forebyggende og oplysende indsatser.

I den første uge af skoleferien har livredderne i Sandvig haft fire førstehjælpsaktioner, 22 forebyggende aktioner og 259 oplysende indsatser.

På Balka har der været fire førstehjælpsaktioner og 176 oplysende indsatser.

Hjertestop i vandet
Andre steder i landet har der været alvorligere episoder:

I sidste uge måtte TrygFondens kystlivreddere således rykke ud med hjælp til en ellers rutineret kitesurfer, der pludselig lå bevidstløs i vandet. Da livredderne fik kitesurferen op i båden, kunne de konstatere, at han havde fået hjertestop og ikke trak vejret. De begyndte straks at yde livreddende førstehjælp, og med genoplivningsindsatsen, der fortsatte på land, lykkedes det igen at få gang i kitesurferens vejrtrækning, hvorefter redningsberedskabet overtog og fløj med helikopter til hospitalet.

“Det var en alvorlig hændelse, vores livreddere kom ud for, men de har trænet den slags situationer adskillige gange og ved præcis, hvad de skal gøre. Episoden understreger dog tydeligt, at det er en rigtig god ide at bade og tage på vandet, hvor der er livreddere i nærheden til at holde øje eller hjælpe til, hvis der opstår farlige situationer. Selv erfarne vandsportsfolk og svømmere kan få problemer, og så er det afgørende, at andre kan træde til,” siger Anders Myrhøj, kystlivredningschef i TrygFonden Kystlivredning.

Fik krampe
I den første uge måtte livredderne også hjælp en mand i land, der 200 meter fra land fik krampe og ikke selv var i stand til at komme ind til land.

“Sommervejret viser sig ikke fra sin bedste side i øjeblikket, så vi ser ikke mange, der ligger og soler sig. Til gengæld er der stadig en del mennesker, der bruger strandene og vandet til forskellige rekreative aktiviteter, og det kan bestemt også kun anbefales. Men brug livredderne – de er på vagt hver dag og klar til at træde til, hvis uheldet skulle være ude. Og ellers så vælg i hvert fald et område, hvor der er hjælp at hente i nærheden, og lav en aftale med nogen om at holde øje med dig, siger Anders Myrhøj.

Seneste artikler

Fik du læst?