Leas farmor lærte hende om det retfærdige samfund

FOLKETINGSVALG 22′: Miljøminister Lea Wermelins drivkraft er retfærdighed og en helt særlig interesse for velfærdssamfundet samt miljøet, naturligvis. Inspiration til at arbejde for fællesskabet kom fra hendes farmor…

Lea Wermelin – socialdemokratisk spidskandidat på Bornholm

 

En dag i 1930 ankom en 13-årig pige, Eva Wermelin, til Bornholm fra Sverige. Hun kom fra en fattig, svensk familie og var blevet sendt til Bornholm for at tjene.

Hun fik hurtigt en plads og gjorde rent og lavede mad – og hun fandt også kærligheden og blev gift. Senere var manden så uheldig at få sklerose, så Eva måtte arbejde ekstra for at få det hele til at hænge sammen.

Hun forklarede senere Lea, der tilbragte meget tid i farmoderens køkken i Rønne, for Lea Wermelins farmor var det, at uden det danske velfærdssamfund, så havde hun ikke klaret det.

Farmoderen var formentlig ikke klar over, at hendes lille barnebarn generationer senere skulle ende som dansk minister.

Spidskandidat

Men det gjorde barnebarnet, Lea Wermelin, der nu genopstiller til Folketinget som spidskandidat for Socialdemokratiet på Bornholm.

Og farmoderens fortællinger om den hårde tid, mens manden var syg, satte et præg på hende – og skabte den interesse for politik, der senere skulle gøre hende til at endog meget markant medlem af den socialdemokratiske folketingsgruppe.

Blev socialdemokrat

Det var, mens hun gik på gymnasiet på Bornholm, at hun fik interesse for politik. Og især et besøg af den daværende statsminister Anders Fogh Rasmussen vakte hendes retfærdighedssans: Ikke ved at melde sig ind i statsministerens parti, tværtimod, hun meldte sig under fanerne hos den socialdemokratiske ungdom.

Noget tyder på, at hun havnede det rette sted. Hun blev medlem af Folketinget i 2015, valgt på Bornholm. Og var forinden blevet cand.scient pol. fra Københavns Universitet.

Rost af Ritt Bjerregaard

Og hun har virkelig gået i den socialdemokratiske partiskole: Som medlem af hovedbestyrelsen og forretningsudvalget for Danmarks Socialdemokratiske Ungdom, politisk medarbejder for Socialdemokratiet på Christiansborg, inden hun selv blev folkevalgt.

Hun har været formand eller næstformand for adskillige udvalg i Folketinget, inden hun for tre år siden blev udnævnt til miljøminister.

Og måske det er værd at bide mærke i en udtalelse fra forhenværende minister, overborgmester og EU-kommisær, Ritt Bjerregaard, der har nævnt, at Lea er en politiker, det er værd at holde øje med.

Den slags udtalelser er i det politiske kodesprog det samme som at sige, at en endog meget stor karriere muligvis er i vente.

Valgkamp

Det er den jo i realiteten allerede, og Lea har virkelig noget om ørerne i disse dage, hvor der er valgkamp, men hvor jobbet som minister og folketingsmedlem naturligvis også skal passes.

Og hun er skam også rundt på Bornholm, for hun brænder for politik og glæder sig allerede til en ny periode i Folketinget – hvadenten det bliver som minister eller noget andet.

For tag ikke fejl: Lea er stadig stærkt optaget af retfærdighed i vort samfund og brænder for at udvikle det danske velfærdssystem, som hun lærte at sætte pris på hjemme i farmors køkken.

Bornholms stemme

“Jeg vil naturligvis gerne fortsætte med at at være Bornholms stemme i Folketinget og i regeringen samt fortsat at interessere mig for klimaspørgsmålet. Og der er nok at tage fat på i den kommende tid, også indenfor transport- og forsvarsområdet,” siger Lea Wermelin til Bornholmnyt.dk.

Og naturligvis brænder hun særligt for den grønne omstilling, for klima og miljø, og det skal blive spændende at se, hvilken fremtid, der venter på det politiske talent fra Bornholm.

Som stadig er bosat på øen, i Sandvig, selv om dagligdagen nødvendigvis også er delt med en lejlighed på Nørrebro i København.

Ta’ til Sandvig

Lea har også et tip til alle turister, der elsker Bornholm:

“Tag en tur til havnen i Sandvig og tag en kold dukkert her i efteråret. Eller hvis det er for vamt, så vent til sommer og spring en tur i havet – og nyd en dejlig is i Sandvig bagefter…”

Jamen, det gør vi så – og følger nøje Ritt Bjerregaards råd om at holde øje med Lea. Måske pigen fra farmors køkken i Rønne en dag havner helt til tops i dansk politik.

Lea Wermelin blev født i 1985 i Rønne og er datter af folkeskolelærer Hans Wermelin og sygeplejerske Bodil Wermelin. Hun er gift med Jonas Bjørn Jensen, der er politisk ordfører for Socialdemokratiet i Københavns Borgerrepræsentation. Parret har to døtre.

 

Seneste artikler

Fik du læst?