Hvad har en sjællandsk kræmmer at gøre med keramik fra Bornholm?
KERAMIK: Kender du ”Kræmmer-Erik”? Sandsynligheden for, at du varer ”ja” er stor. For den fra TV2 så landskendte “Kræmmer-Erik” er efterhånden en velkendt gæt i de danske stuer – og vi kan afsløre, at han har en forkærlighed for de fine og efterspurgte produkter fra Michael Andersen Keramik i Rønne.
Kræmmer-Erik er i de senere år er blevet landskendt via TV-programmet ”Fantastiske Fund” og ”Fantastiske Hammerslag” der netop nu genudsendes onsdag aften på TV-2 Fri. Og 10 splinternye afsnit er allerede under forberedelse.
Den populære kræmmer fra Hornsherred har i flere år kørt rundt og foretaget fantastiske fund til glæde for TV-2’s mange seere. Hele 800.000 kigger med, når Kræmmer-Erik er på skærmen.
Glade for øen
Kræmmer-Erik og hustruen Birgitte har altid været glade for Bornholm, og det var også der, at de kom i kontakt med keramikfabrikkens nuværende ejer, Solveig Ussing.
Produkterne fra den bornholmske keramikfabrik er nærmest verdensberømte i keramiske kredse, og især blomstervaserne faldt i Erik og Birgittes smag. Det er da også disse smagfulde vaser, som publikum bliver ved med at efterspørge.
Det er især den næsten ikoniske og relancerede vase ”4767”, som der er bud efter. Den kan få alle blomsterelskere til at skabe et blomsterarrangement, som ellers kræver den fineste blomsterdekoratør. Helt tilbage fra 1931 har virksomheden benyttet Rønnes byvåben med de tre fisk i bunden af vasen. På de nye udgaver af vasen fra 2018 er modelnummeret 4767 indgraveret i stentøjet sammen med logoet, der står i flot relief. Den originale vare…
Keramisk historie
Kræmmer-Erik” er sælger og repræsentant for disse vaser og andre produkter fra den gamle og fine keramikfabrik.
Michael Andersen (1859-1931) blev udlært keramiker hos Lauritz Hjorth i Rønne. Han overtog senere Th. Stibolts keramiske virksomhed og videreførte den som ”Michael Andersen og Søn – Bornholms Keramiske Fabrikker”. Sønnen Daniel Andersen studerede glasurkemi i det daværende Tjekkoslovakiet, og i 1935 vandt han guldmedalje på verdensudstillingen i Bruxelles.
”Lopperuten”
Og ellers kan man træffe Kræmmer-Erik i butikken i Kulhuse ”Fantastiske Fund”, der byder på alverdens genbrugsting – og altså også produkterne fra den fine, bornholmske keramikfabrik.