Jan har lavet god mad i 50 år…

Jan Gildam er øens rullende mad-ambassadør. Han triller rundt på øen med sin “Bornholm på hjul” og langer lækker ribbensteg med sprød svær og rugbrødssandwich med laks, spejlæg og røgede kartofler ud til både sultne turister og bornholmere. På lørdag 18. juli kan han fejre 50 års jubilæum…

Jan Gildam – ambassadør for den gode mad. (Foto: Torben Ager)

 

På torvet i Rønne kan man i dag finde Jan Gildam og hans madvogn “Bornholm på hjul”. Og hvis vi ikke tager meget fejl, så står der sultne mennesker udenfor og venter på en lækker ribbenstegssandwich med sprød svær eller en luksus-hotdog, som er helt umulig at sige nej til. Og undertegnede kender mindst én mesterkok ovre, der ikke kan besøge øen uden at opspore Jan og hans madvogn for at spise en af hans rugbrødsmadder med laks og spejlæg og de eventyrlige, røgede kartofler. Andre foretrækker den græske specialitet moussaka, som ingen dansker, der har besøgt Grækenland, har undladt at smage på. Eventuelt med et glas Retsina til…

Så langt som til Grækenland har “Bornholm på hjul” dog ikke været. Men her på øen er det nemt at træffe på Jan Gildam i hans madvogn, der på skift holder parkeret på torvet i Rønne og i Sandvig, Allinge og Gudhjem. I går var han netop i Gudhjem, hvor han stod parkeret på Sannes Camping. Også her var der bud efter Jans gode mad.

For mad…det har Jan Gildam forstand på. Han blev faktisk udlært kok ikke så langt fra, hvor han holder med madvognen i dag: På Dams Hotel i Rønne.

Serverede for dronningen

Men det var ikke nok med kokkeuddannelsen, så Jan blev også udlært tjener bagefter, det skete på det fornemme Marienlyst Strandhotel i  Helsingør, så det er ikke for meget sagt, at han kan det hele indenfor branchen.

Og så fulgte der spændende år: Jan har været indenom mange gode steder, også Hotel Eremitage i Lyngby, der nu hedder Scandic Eremitage. Man kan da heller ikke være væk et øjeblik, før det hele bliver lavet om…

Og han har skam også serveret for selveste Dronning Margrethe. Det skete på amtsgården, da Hendes Majestæt var på visit.

(Artiklen fortsættes under billedet)

“Bornholm på hjul” på Rådhuspladsen i Odense.

 

Hemmeligheden bag den gode mad fra “Bornholm på hjul”? Svaret er enkelt:

“Det vigtigste er gode råvarer”, siger Jan, mens han er i fuld gang med at skære et nyt stykke af ribbenstegen, der forsvinder som dug for solen og havner i sultne turisters maver. Og fastboendes med.

Og på lørdag 18. juli kan han så fejre 50 års jubilæum i branchen.

Man kan finde ud af, hvor “Bornholm på hjul” befinder sig  på hans Facebookside, hvor han fortæller, hvor han er, hver dag.

Bare led efter “Bornholm på hjul”, så dukker han op.

 

 

 

Seneste artikler

Fik du læst?