Ib byder velkommen til Listed

Ib Hansen passer havnen i Listed og har samtidig skabt et fornemt lille museum.

Ib Hansen – har skabt fint lille museum i Listed (Foto: Georg Julin)

 

Havnefoged Ib Hansen fra Listed har i snart en menneskealder været manden, der bød sejlerne velkommen til Listed Havn. Samtidig har han sørget for, at havneområdet altid er rengjort og hyggeligt, og sejlerne fra Danmark, Sverige, Norge og Tyskland vender tilbage år efter år for at nyde denne perle af en havn, i gamle dage Listed Fiskerleje.

Selv om Ib er sidst i 70’erne  – og adskillige gange har ”truet med at trække sig” som havnefoged –  er han stadig at finde som den stabile ankermand, der har en mening om mangt og meget.

Det er heller ikke meget, han ikke ved, når man spørger ham, og går man en tur ind i havnens gamle kølerum, er det bygget om til et unikt fiskerimuseum, der viser mange år tilbage i historien for den lille havn.

Der er meget at kigge på i det hyggelige museum på havnen i Listed (Foto: Georg Julin)

 

Sand historiefortælling
Stolt viser han rundt i de mange klenodier, skibsmotorer, dramatiske billeder og genstande, der hørte det tidligere fiskeri til.

En sand historiefortælling som både børn, unge og ældre synes er spændende.

”Jeg begyndte for over 25 år siden med at samle de mange genstande ind, så eftertiden kunne forstå, hvordan tiderne var for op til 80 år siden,” fortæller Ib Hansen på klingende bornholmsk og med en CD-afspiller aktiv i baggrunden, der har lyden af gamle kuttere.

”Oprindeligt havde jeg den tanke, at beboerne i Listed kunne mødes en gang om ugen og hygge sig og spise saltstegte sild og fortælle historier om fortiden,” men det blev desværre aldrig til noget, og så ændrede jeg planer, så det kunne blive til hele samfundets glæde at se de gamle effekter,” siger en tilfreds museumsbestyrer, der også fortæller, at han har effekter nok til at fylde tre gange så meget plads, men at man jo må begrænse sig.

Man får et godt indtryk af fiskeriet på øen, når man besøger Ib’s museum (Foto: Georg Julin)

 

Nysgerrige børn
”Der kommer godt 3-400 mennesker på museet hvert år og specielt børnene er interesserede og stiller mange spørgsmål. De får et helt andet indtryk af fiskeriet, og jeg har lagt mærke til, at de mange besøgende er specielt interesserede i billeder. Så når jeg viser rundt, kan jeg fortælle historierne om de mennesker, vi ser, og da jeg jo kender stort set alle de personer, der er med, bliver historierne meget mere levende. Børnene ser også på de mange dramatiske billeder og på de gamle stolte fiskere, der jo nærmest ligner nogen der er tæt på 90 år, men i virkeligheden den gang kun var omkring de 50,” slutter den glade havnefoged, der er på havnen året rundt det meste af dagen, så alle er velkomne til at kigge ind, når skiltet med åbning står ude på kajen.

På vej ud af kølerummet med den varme stemning, råber Ib: ” Få lige mit telefonnummer, alle kan jo bare ringe, hvis de vil høre historier om Listed fiskere gennem de sidste 80 år – telefonnummeret er 21 46 37 65.”

Ib – stabil ankermand i Listed Havn (Foto: Finn Edvard)

 

Seneste artikler

Fik du læst?