Hvem skød og dræbte Johan Printzensköld?

Ta’ med på de guidede rundvisninger på Bornholms Museum – og bliv klogere på den spændende, bornholmske historie. Hvem skød. f.eks. den svenske kommandant Johan Printzensköld? Drabet er aldrig rigtigt blevet opklaret, men måske du kan hjælpe?

Det voldsomme håndgemæng, da Printzensköld blev taget til fange. (Illustration Rønne Byarkiv)

 

Når solen skinner over solskinsøen, så er der barerigtig  mange, der søger til skov og strand. Selvfølgelig. Men Bornholm byder på mange andre attraktioner, og er man historisk interesseret, er der masser af muligheder for spændende dage.

For læsehestene er der et stort udvalg af historiske bøger hos William Dams Bøger i Rønne – og så er der Bornholmertårnet ved Dueodde, hvor man jo nærmest står midt i den kolde krigs Bornholm.

Og så er der selvsagt Bornholms Museum, der lige nu har et helt særligt tilbud til – ja også de, der måske ikke er så historik interesserede.

For museet har tilrettelagt nogle særdeles spændende og historiske temadage fra mandag til fredag, alle dage begyndes kl. 11. Mødestedet er museet i Skt. Mortensgade i Rønne. Hver dag sit tema.

Mandagens tema: “Sagen genåbnet”.
På en højhellig søndag 8. december 1658 skete der et mord i Storegade i Rønne. Den svenske kommandant over Bornholm, Johan Printzensköld, blev skudt ned på åben gade. Drabet er aldrig helt blevet opklaret. Kom og vær med til at genåbne sagen. Hvordan blev han skudt? Hvem kan være den skyldige? Var Kong Fredrik d. 3. indblandet? Deltagerne skal gennemgå det, der vides om sagen. Hvem skød og dræbte?  Er der ”fake data”? Kan vi stole på vidneudsagn?
Turen er tilrettelagt som teenage/familietur. Den foregår både inde på museet og i Storegade.

(Artiklen fortsættes under billedet)

Bliv klogere på, hvad der skete på Bornholm under 2. verdenskrig. (Foto: Bornholms Museum).

 

Tirsdagens tema: “Oplev befrielsen af Bornholm”.
I år er det 75-året for 2. Verdenskrigs afslutning. Bare ikke helt på Bornholm. Her blev den uhørt dramatisk. På denne tur kommer deltagerne med på en tur gennem den nye udstilling, i et beskyttelsesrum og de nærliggende gader. Og føler på egen krop de dramatiske dage med vild glæde og stor sorg. Turen foregår både inde i udstillingen og ude i byen.

Onsdagens tema: “Bornholms forunderlige historie”.
Her kommer man med på en tur rundt i krogene på Bornholms Museum og får en masse at vide, man aldrig havde drømt om kunne være spændende. På turen vil der være historier, som guiderne bare fortælle. Og der er masser af tid til, at man kan spørge om alt det, man gerne vil vide mere om. Turen foregår i museet store udstillinger.

Torsdagens tema: “Bornholms historie i børnehøjde”.
Mystiske små væsener i gravhøjen, guld, mønter og elefantstødtænder er bare nogle af de mange ting på Bornholms Museum, der kan fortælle os noget om øens spændende historie. Her tages deltagerne med på en sjov og lidt uhyggelig tur rundt på Bornholms Museum. Undervejs møder man måske Krølle-Bølle og hans familie? Turen tager ca. 30 min og er på børnenes premisser og foregår i museets store udstillinger.

Fredag – samme tema som tirsdag: “Oplev befrielsen af Bornholm”.
Det hele koster bare en entrébillet. Børn og unge under 18 år samt medlemmer af Bornholms Museumsforening kommer med gratis.

Seneste artikler

Fik du læst?