Hvad med den nye generation af selvstændige?

DEBAT: Fra Niels Plum, Ø. Slamravej 4, Nexø, har vi modtaget følgende:

Niels Plum – fortæller sin egen erhvervshistorie – og spørger, hvad der skal ske med den nye generation af unge, der vil være selvstændige som han selv.

 

Af Niels Plum

Jeg tillader mig at sætte dette spørgsmål, selv om jeg måske ikke kan betragtes som ”bornholmer” da min mor er født i København, men til gengæld kan min far, født på Bornholm, og hans gren af slægten føres tilbage til 1800-tallet på Bornholm, med base i Snogebæk. Ja, og jeg er også født og opvokset på Bornholm, og føler mig som bornholmer.

Jeg har levet på Bornholm hele mit liv, (og taler sproget noge lunde, når jeg bliver opfordret til det) med undtagelse af fireår hvor jeg arbejde i Nordsjælland, som også var en dejlig tid af mit liv. Jeg har fra mit 23 år været selvstændig erhvervsdrivende på Bornholm . med en filial i Roskilde i 14 år.

“Fyret” af banken

Det at være selvstændig, at få lov til at bestemme selv, har altid givet mig det power, der var nødvendigt for at overleve. Det har ikke altid været en dans på roser –  og slet ikke dengang, jeg tog en kæmpechance i 1998 ved at lave Danmarks første digitale skolefotolaboratorie – og så på Bornholm. Jeg blev ”fyret” af min bank, men fandt andre udveje og overlevede. Tak til dem, som hjalp mig dengang…

Jeg har altid haft en interesse i det bornholmske samfund, været aktiv på mange forskellige planer. Når jeg ikke var tilfreds med, hvad der blev besluttet politisk, stod jeg ikke bare på sidelinjen og brokkede mig, men gik aktivt ind i politik.

Viceborgmester

Blev valgt ind i kommunalbestyrelsen i Nexø, blev første viceborgmester i 1994 og frem til 1997, under Anne Lise Molin. Var med til at starte Erhvervsgruppe Øst (og sad som formand i mange år). Var med til at starte Østtinget, hvor jeg nu er formand.

Min store bekymring lige nu er, hvad der skal ske med alle de unge og selvstændige mennesker, som har den drivkraf,t som jeg har haft som selvstændig, såfremt Bornholm får et styre, hvor alle skal dele med alle, uanset hvilken indsats, der bliver gjort, og hvilke økonomiske chancer, man tager.

Alt skal overlades til kommunen, mangler der penge, så udskrives der bare højere erhvervs-/person skatter. Undskyld, men det holder bare ikke i længden. Når Enhedslisten har tømt kassebeholdningen (den pt. opsparede anlægspulje) på ca. 200 millioner kr. i løbet af to til tre år, og dermed har udvidet driftsbudgettet, vil der fra år fire eller fem (2025) ikke være nogle penge tilbage.

Hvad vil Enhedslisten?

Så kan vi på Bornholm ikke betale de årlige driftsomkostninger. Det er det, der gør mig mest urolig, det kan få mig til at frygte en fremtidig statsadministration, men det er vel også det, Enhedslisten på Bornholm gerne vil opnå!

Det er bare ikke det, jeg ønsker for det bornholmske samfund. Jeg ser helst, at vi klarer os selv, som vi har gjort det altid.

 

 

 

 

Seneste artikler

Fik du læst?