Hvad er Allehelgensdag?

TRO: Allehelgensdag er en kristen højtid, hvor man mindes de døde. Mange kirker vil blandt andet bruge gudstjenesten på at læse navnene op på de sognebørn, der er døde i årets løb.

rønne havn skt. nicolai kirke
Rønne´s gamle kirke Skt Nicola i(Foto: Torben Ager)

 

I mange andre lande fejres Allehelgensdag 1. november, men da en ny helligdagsreform blev indført i 1770, skulle Allehelgensdag nu falde hver første søndag i november, og denne dag har derfor været fastlagt i den danske folkekirke lige siden.

Martin Luther skulle angiveligt have hamret sine berømte teser op på kirkedøren allehelgensaften i 1517 i den tyske by Wittenberg.
Martin Luther angreb katolicismen og blev hovedkatalysatoren for reformationen, og aftenen inden allehelgensdag bruges derfor også på at mindes og fejre reformationen.

Reformationen var et opgør med den katolske forestilling om, at helgener skulle være et særligt bindeled mellem mennesket og Gud, men selvom man officielt gjorde op med helgendyrkelsen, afskaffede de protestantiske lande dog ikke Allehelgensdag.

Højtiden ændrede i stedet karakter til at være en dag, hvor man i højere grad mindes afdøde bekendte og de betydningsfulde kristne skikkelser, som de katolske helgener trods alt var.

Kilde: Wikipedia

Seneste artikler

Fik du læst?