Hun er Bornholms Agatha Christie

Journalisten og forfatteren Pernille Boelskov er klar med sin tredje kriminalroman om præsten Agnethe Bohn og efterforskeren Lars Bohn Hansen, der er hovedpersonerne i Boelskovs forrygende bornholmerkrimier

Pernille Boelskov – klar med sin tredje kriminalroman om præst og politimand, der opklarer forbrydelser på den ellers så idylliske ø. (Foto: Finn Edvard)

 

Solen skinner denne flotte formiddag på havnen i Hasle, og Pernille Boelskov foretrækker en mineralvand med citrus fremfor kaffe.

Jeg kan ikke lade være med at sammenligne Pernille med et af hendes engelske forbilleder: Den engelske kriminalforfatter Agatha Christie, moderen til både den belgiske mesterdetektiv Hercules Poirot og den ældre, men skarpe Miss Marple.

Sammenligningen holder, fordi begge de to forfattere skriver medrivende kriminalromaner – uden indholdet nødvendigvis er bestialsk eller overdrevent bloddryppende.

Det er nemlig ikke nødvendigt med disse ingredienser for at skrive en god kriminalroman, fortæller Pernille, der nu er klar med sit tredje bind i serien om den bornholmske efterforsker Lars Bohn Hansen og præsten Agnethe Bohn.

Den nye historie hedder “Brudzonen” – og her skal præst og politimand løse gåden om en ung koldkrigsforsker, der er fundet død på øen under mystiske omstændigheder.

De to første krimi’er hedder “Granitgraven” og “Bornholmerdybet” – og bortset fra, at Agatha Christies kriminalromaner er de mest sælgende bøger i verden, muligvis lige slået i antal af William Shakespeare, så har Pernille Boelskov fat i noget af den fornemme stil, der præger den klassiske, engelske kriminallitteratur.

Pernille, der oprindelig er fra Sydfyn, arbejde tidligere som journalist. Hun har bl. a. arbejdet på Radioavisen og P4. Hun er gift med Jens, parret har et mindre barn, Molly,  og har bl.a. boet otte år på Vesterbro i København.

Og den kunne Pernille godt lide, den københavnske arbejderbydel, der nu nærmest er ved at blive fashionabel.

 

En ældre iMac

Alligevel blev det til et farvel til Vesterbro og et goddag til Bornholm, hvor parret slog sig ned i Hasle.

Og det er her, på en ældre iMac-computer, og gerne om formiddagen, at Pernille nu skriver sine gode krimi’er, der alle er udkommet på eget forlag, “Krimiforlaget 4. til venstre”. 

Hun har været så venlig at medbringe eksempler på sine kriminalromaner til Bornholmnyt.dk, og jeg bemærker hendes fine og nærmest kunstneriske håndskrift i dedikationen “God fornøjelse! Pernille Boelskov.”

Og en god fornøjelse er det at læse i hendes krimier. Og ideen om at lade historierne foregå her på øen er jo fremragende. Der er noget særligt ved at læse om begivenheder, der sker i lokaliteter, som man kender.

Pernille Boelskov er en venligt og sympatiske menneske, der nu har givet efter for den drøm, det var at forlade kendsgerningernes verden – og rejse til fiktionens. I sine kriminalromaner behøver hun ikke – som journalist ved f. eks. Radioavisen –  at forholde sig til fakta. Hun kan lade fantasien flyde – og det gør hun i den grad, at det nu er blevet til tre romaner i serien om den kvindelige præst og den mandlige politimand – der i øvrigt er fætter og kusine.

Et godt og anderledes makkerpar – som Agatha Christies fandt sit makkerpark i Hercules Poirot og Kaptajn Hastings.

 

 

Ideen til at lade præsten Agnethe Bohn optræde i sine bøger fik Pernille helt tilfældigt, da hun og manden havde travlt med at nå færgen til Ystad. Da de kørte forbi Sct. Nicolai Kirke i Rønne fik hun inspirationen.

Og ideen til den første roman “Granitgraven” kom også, da det først var gået op for Pernille, at Bornholm ikke blev befriet i maj 1945 som resten af Danmark. Hun blev meget overrasket over at høre om den russiske besættelse af øen, som hun ikke havde hørt synderlig meget om tidligere. Og en spadserertur i granitbruddet i Vang en eftermiddag i tusmørke gav yderligere inspiration. Og så var hun i gang med “Granitgraven”.

Pernille plejer at tilbringe de sidste dage i skriveprocessen  lidt for sig selv. Efter aftale med manden søger hun hen et sted, hvor der er 100 pct. ro til at skrive, og således også en gang, hvor hun boede mutters alene en vinter på et feriecenter ved Aakirkeby. Hun skrev og skrev og ænsede ikke ensomheden, men en morgen, hun trådte udenfor døren, så hun fodspor i sneen…Mystisk.

“Der følte jeg, at krimien var ved at indhente mig”, siger hun med et stort smil. Fodsporene havde sin naturlige forklaring, og læserne får også en god forklaring på de mysterier, der opstilles i hendes bøger.

Hun udfører en meget grundig research, inden hun går i gang med at skrive, men resultatet – ja, hvis ikke du tidligere har læst nogle af Pernilles kriminalromaner, så kan du jo begynde nu.

 

Ville være forfatter

Hun vidste tidligt, at hun ville skrive og være forfatter.

“Det lød bare dumt, når man i skolen skulle i erhvervspraktik, og så man sagde, at man ville være forfatter. Så kunne folk bedre forholde sig til, at man sagde “jeg vil være journalist”, siger Pernille med et af de smil, hun har let til.

Hun er meget glad for at bo på Bornholm, men skulle det være et sted udenlands, så  ville Irland være en favorit. Hun er begejstret for Irland efter at have boet der i et halvt år. Og så venter der også en tur til Sydengland. Pernille må naturligvis over og se, hvor Agatha Christie opholdt sig, mens hun skrev sine fornemme kriminalromaner.

Den nye krimi “Brudzonen” udkommer tirsdag 30. juni og kan købes i boghandlerne på øen. Ovre kan man bestille Pernilles bøger hos alle boghandlere, men men kan også købe dem på nettet samt på Pernilles hjemmeside pernilleboelskov.dk, hvor der står mere om Pernille og hendes kriminalromaner.

 

 

 

Seneste artikler

Fik du læst?