Havørred, håb og hygge…

LYSTFISKERI: Ny kortfilm sætter fokus på turisters frivillige indsats for de bornholmske havørreder. Både Vandpleje Bornholm og Destination Bornholm er glade for, at der med filmen bliver endnu større opmærksomhed på netop dette område.

Fluefiskeri på Bornholm.

Hvert år samles en flok ivrige fluefiskere på Bornholm til Bornholmsession for at fiske og dyrke deres hobby og fællesskab, og de bliver i højere og højere grad opmærksomme på, også at give noget tilbage til øen og dens havørredbestande.

Det gør de bl.a. ved at deltage aktivt i Vandpleje Bornholms indsats for at skabe bedre forhold i åerne for de vilde bornholmske havørredstammer. I år brugte de en dag ved Læså på sydkysten, hvor de skiftede fiskestangen ud med arbejdshandsker og motorsavene, da der skulle fjernes spærringer der forhindrer havørredernes frie passage på deres årlige gydevandring.

Kort kortfilm
Deltagerne til fluefiskefestivalen, Session, har altid stort fokus på at bruge bl.a. sociale medier til at kommunikere om deres passion og holdninger og i år er der blevet produceret en flot kortfilm, som sætter fokus på, hvorfor det er så vigtigt at involvere sig i frivilligt vandpleje – også som tilrejsende turist. Filmen er produceret af bornholmeren Mats Schroeter i samarbejde med Gordon P. Henriksen, og de håber den vil inspirere endnu flere til at tage aktivt del i vandplejen på Bornholm men også i resten af Danmark.

Under hårdt pres
De danske fiskebestande er under hårdt pres og heldigvis klarer havørreden sig ret godt, ikke mindst pga. den indsat frivillige lystfiskere gør i hele landet og særligt på Bornholm, forklarer Gordon.

“Den vil vi gerne hylde og motivere endnu flere til at blive involveret i – også de steder de rejser til som lystfiskere, og det håber vi bl.a. på at opnå med denne film,” konkluderer han.

“Vi er afsindig glade for den øgede opmærksomhed vandplejen her på øen får,” udtaler Bjarke Borup der er formand i Vandpleje Bornholm og med i filmen.

Er taknemmelige
“Vi er enormt taknemmelig for alle de lokale frivillige, der lægger energi i vandplejen og har gjort det i årevis, men vi er også klar over. at der skal nye kræfter til, hvis vi skal rykke endnu mere. Derfor er det så fedt, at vi ikke blot kan aktivere lokale bornholmere, men i højere grad også tilrejsende turister og lystfiskere i indsatsen. Det er et område vi kommer til at arbejde med meget mere med i fremtiden og vi er så glade for, at modtage fondsstøtte og for at arbejde tæt sammen med Destination Bornholm og andre om at gøre vandplejen endnu mere attraktiv for flere at medvirke i. Og vi er sikre på, at en film som denne kun kan hjælpe med at motivere flere tilrejsende til at blive involveret,” slutter Bjarke.

Hos Destination Bornholm, som de sidste 9 år har støttet op om Bornholmsession, anerkender de også behovet for at beskytte forholdene for de pressede fiskebestande – Vi har naturligvis en stor interesse i at få bestanden genetableret. Lystfiskeri er med til at tiltrække gæster til øen i de måneder, hvor der er mere plads på øens overnatnings- og spisesteder. Vi oplever endvidere i disse år en øget interesse for regenerativ turisme, altså en tilgang til turisme, der fokuserer på at genskabe og forbedre de steder, vi besøger. Med denne film kan vi visualisere problematikkerne men også mulighederne og løsningerne  – udtaler Helle Mogensen, presseansvarlig Destination Bornholm

Til sidst er der vel kun at citere Gordon fra filmens afslutning: Opfordringen herfra den er klar: Kom ud i bølgerne. Kom ud og fisk og kom ud og tag del i den frivillige vandpleje derude!

 

Seneste artikler

Fik du læst?