“Havets hugorm” er ingen trussel ved de bornholmske strande

SOMMER: Den giftige fisk fjæsing ligger på lur på i vandet ved de danske badestrande, men der er stort set ingen risiko på at træde på dem i vandet ved Bornholm, siger biolog og forskningsmedarbejder ved Statens Naturhistoriske Museum.

Fjæsing – (Foto: Sund & Bælt)

 

De danske badestrande og det friske danske havvand frister mange mennesker  – og der er i disse dage tusinde ferieglade mennesker på vej mod de danske badestrande. Men for nogle bliver strandbesøget til en meget ubehagelig oplevelse – for de, der er så uheldige at træde på “havets hugorm”, fjæsingen. Den ligger på lur lige under sandet med knivskarpe pigge – og det er en yderst smertefuld oplevelse at træde på den.

Fjæsinger er Nordeuropas giftigste fisk. Hvis man stikker sig på giftpiggene, kan det forårsage voldsom smerte og betændelse. Det er ikke dog livsfarligt at blive stukket og dødsfald er uhyre sjældne.

Ikke ved Bornholm
Fjæsingen med giftige pigge er i fremgang og breder sig langs de danske kyster. Det skyldes reducering af naturlige fjender samt mere varmt havvand i områderne.

Det findes i stigende omfang ved kysterne langs Kattegat, Øresund Store- og Lillebælt.

Men på Bornholm er fjæsingen heldigvis en yderst sjælden gæst.

“Der er kun et ganske, ganske lille antal af dem i og omkring Bornholm – og de befinder sig formentlig ude på dybt vand”, forklarer biolog og forskningsmedarbejder ved Statens Naturhistoriske Museum Henrik Carl til Bornholmnyt.dk.

“Skulle man være så uheldig at blive stukket, kan man holde stikstedet under så varmt vand som muligt en halv times tid,” tilføjer han.

Smertefuldt
Det kan være meget smertefuldt at blive stukket af fjæsingens giftige pigge, men det er sjældent alvorligt. ​Man vil ofte få kraftige smerter, hævelse og misfarvning omkring stikket. Smerterne kan stråle ud i hele armen eller benet, og man kan også blive svimmel og få hovedpine. Man kan også søge læge eller ringe til Giftlinjen på 82121212, hvis symptomerne fortsætter eller er meget udtalte – eller hvis der opstår tegn på infektion.

Brug badesko
Men i resten af landet benytter flere og flere sig af badesko for at undgå at træde på den giftige fisk – og man skal også være opmærksom på, om familiens hund kan have trådt på en fjæsing, hvis den ellers befinder sig på en strand, hvor den må gå løs – det må hunde dog ikke på de fleste badestrande.

Pas på hunden
Men er hunden en rigtig vandhund skal den tage sig i agt: Fjæsing er almindeligt forekommende i sandede områder på stranden og i lavt vand langs kysten.  Rygfinnen indeholder giftige pigge, der kan forårsage alvorlig smerte, hævelse og i nogle tilfælde mere alvorlige reaktioner – hvis hunden har underliggende systemiske sygdomme. Det fortæller Agria Dyreforsikrings chefdyrlæge, Mogens Brix Koldkjær:

“Hunde elsker at udforske og lege på stranden, men et stik fra en fjæsing være en ubehagelig afslutning på en sjov dag ved stranden. Symptomerne er pludselig opstået piben, hunden slikker eller tygger på et bestemt sted, normalt poten, forekomst af hævelse eller rødme i det berørte område samt halten.”

Hvis man har mistanke om, at hunden  er blevet stukket af en fjæsing, er det afgørende at handle hurtigt: Tag hunden op af vandet med det samme for at forhindre yderligere stik. Tjek forsigtigt for giftpigge: Undersøg omhyggeligt det berørte område for synlige pigge. Brug en pincet til at fjerne dem, hvis det er muligt.

Læg poten i blød i varmt vand i ca. 30-90 minutter. Kontakt derefter dyrlægen så hurtigt som muligt. De kan give smertelindring, behandle enhver hævelse og behandle potentielle infektioner. Hurtig hjælp fra dyrlæge er især vigtigt hvis hunden har haft fjæsingen i munden – hvor vævshævelse i svælg efter et stik kan være fatalt.

(Artiklen fortsættes under billedet)

Fjæsingen er en lækker spisefisk. (Foto: Arla)

 

Måske er løsningen på det stigende antal fjæsinger noget rent gastronomisk. Fisken er særdeles  – piggene undtaget – særdeles velsmagende, så måske den skal noget mere på de danske middagsborde?

Seneste artikler

Fik du læst?