Halloween, årets mest skræmmende fejring

UHYGGE: Halloween falder altid 31. oktober, i hvert fald ifølge amerikansk og irlandsk tradition.

halloween
Halloween i Danmark kan fejres på lidt forskellige datoer, og vi skal forsøge at udrede begreberne og forklare, hvad årets mest skræmmende højtid egentlig handler om.
I Danmark er det blevet almindeligt, at Halloween enten fejres 31. oktober eller i weekenden tættest på dagen, hvor 31. oktober falder.
Derfor har mange allerede fejret Halloween i den forgangne weekend.

Hvad er Halloween?
Mange tror, at Halloween er en amerikansk tradition, men Halloween kommer oprindelig fra Irland og er betydeligt ældre end vores Halloween fester.
Oprindelsen til fejringen er en keltisk høst fest, som fejredes 31. oktober
Dengang troede man, at de døde vendte tilbage til jorden, og man tændte bål for at bortskræmme hekse og onde ånder, som også hærgede frit denne aften.
Halloween fejringen har naturligvis ændret sig gennem årene, men det er stadigvæk de onde ånder, der står i centrum af højtiden.

Forskellen mellem allehelgen og halloween
Men hvad er så forskellen mellem “Allehelgen” og Halloween?

Hold godt fast, for nu bliver det lidt forvirrende! I Danmark har vi siden middelalderen haft den kristne højtid allehelgensdag for at hylde martyrer og helgener.
Først blev den altid holdt 1. november, men efterfølgende ændredes kalenderen og nu til dags falder allehelgensdag altid på den første søndag i november.
I Storbritannien og USA, hvor Halloween fejringen er størst, fejres Halloween altid dagen før allehelgensdag, altså den 31. oktober.
I Danmark kaldes denne dag Halloween, en omskrivning af “All Hallows’ Eve”, som er den oprindelige benævnelse af Halloween.

Halloween i Danmark

Halloween er altså en højtid med meget gamle traditioner, men hvornår kom Halloween egentlig til Danmark?
Det varede ganske længe.
Først i slutningen af 90’erne fik man øjnene op for højtiden takket være Ekstra-Bladet, som lavede en lang række events med Halloween tema.

Og det var først i 00’erne, at fejringen med skræmmende udklædning og dekorationer for alvor blev etableret i Danmark, da butikker som Fætter BR begyndte at sælge udklædning og dekorationer, og pludselig stod der i 2008 skræmmende græskar i Tivoli.
Siden da er interessen vokset eksplosivt. Hvem vil ikke gerne forgylde efterårsvejret med en sjov Halloweenfest?!

Halloweenfest
Når efterårsmørket er tæt, passer det selvfølgelig med en halloweenfest.
Skal du lave en Halloweenfest for børn, gælder det om at slå sig løs med hyggelige skrækdekorationer og sjove halloweendragter. Hvis du arrangerer Halloweenfest for voksne, kan du gå all in med skræmmende zombie-look, fakeblod og afskyeligt læskende velkomstbowle!

Trick or Treat
Du har helt bestemt hørt udtrykket “trick or treat”, eller “slik eller ballade”, som vi siger på dansk, men hvad menes der med det? Da Halloween-fejringen blev spredt fra Irland til USA i 1800-tallet, spredtes også denne sjove tradition, hvor børnene skulle benytte lejligheden til at lave sjov med de voksne, og i dag er det et populært indslag i Halloweenfejringen.
Børn klæder sig ud og tigger slik ved at banke på døre og råbe ”slik eller ballade”. Den, der ikke tilbyder slik, må regne med ballade i stedet, f.eks, at børnene dekorerer haven med toiletpapir.
Dette gøres altid 31. oktober

 

Kilde: Coolstuff

Seneste artikler

Fik du læst?