Gratis entré til Hjorths Fabrik

Juleværkstedet på Hjorths Fabrik er aflyst i år, men det er julen ikke, oplyser Bornholms Museum.

Så er der gratis entré til Hjorts Museum i anledning af julen. (Foto: Bornholms Museum).

 

“Kom forbi Krystalgade 5, fredag 20. november fra kl. 10 til 17 eller lørdag 21. november fra 10 til 14.”

Sådan lyder den hyggelige opfordring fra Bornholms Museum, der fortsætter:

“Vi byder på en pebernød, og der vil være fri entré på museet og i det gamle fabriksanlæg. Den sagnomspunden Glühwein må vi aflyse, men du skal ikke gå julen i møde uden, så kom forbi og få en opskrift – så kan du selv få gang i gryden derhjemme. Smuk keramik har vi som altid på hylderne, og vores dygtige malerdame har som noget nyt, dekoreret porcelænsophæng og juledyr…”

Kvindelige kemamikere

Og der er stadig god tid til at se den spændende udstilling om de kvindelige keramikere på Hjorts Fabrik, der fortsætter til 30. december:

Arbejde med ler og keramik er både beskidt og fysisk belastende. Fra gammel tid var det et håndværk for mænd. Men kvinder spillede faktisk en vigtig rolle på Hjorths Fabrik lige fra begyndelsen i 1859.

“Derfor præsenterer vi dels de ”usynlige” i administrationen og på malestuen, der tidligt satte deres præg på produktionen og de keramiske udtryk. Dels fortæller vi historien om de mere kendte kvindelige keramikere, der tegnede fabrikken udadtil fra 1980’erne og frem til i dag”, oplyser museet.

Disse kvinder var en del af en udvikling, der med tiden medførte, at der fra 1970’erne var flere kvindelige end mandlige keramikere. Sådan er det stadig i dag. At keramikken er blevet et kvindefag er på en måde en succeshistorie for de enkelte keramikere. Men at kvinderne kunne tiltage sig denne plads skyldes måske også, at  kunsthåndværk ikke havde, og stadig ikke har, samme status som “rigtig” kunst.

“Det er kun nogle få kvinder, vi har valgt at præsentere med genstande og værker her i udstillingen. Mange andre kunne have været fremhævet”, fortæller museet i præsentationen af udstillingen.

Stammoderen til det hele

Hjorths Fabriks grundlægger Lauritz Hjorth giftede sig i 1862 med Agnethe Wolffsen (1840-1908). Hun var datter af keramikfabrikken Søholms grundlægger, så med hende sikrede han sig et godt netværk i det lokale erhvervsliv.

Agnethe Hjorth – hjalp til med stort og småt på fabrikken. (Foto: Bornholms Museum).

 

Gennem hele ægteskabet frem til hendes død i 1908 hjalp hun så godt hun kunne. Familien beskrev hende som ”vor altopofrende Moder”, og beskrev, hvordan hun hjalp med stort og småt. Hun kendte keramikbranchen fra barndomshjemmet, og hun interesserede sig for arbejdet.

Hun passede husholdningen, men hjalp også med at lakere, male og pakke keramikken, ligesom hun også ekspederede kunder i butikken. Hun hjalp også med bogføring og korrespondance.

Andre udstillinger

Og ind imellem de mange opgaver og husholdningen, så fik Agnethe også elleve børn, som alle levede til voksen alder. Det er derfor ikke for meget sagt, at Agnethe er stammoderen til den talrige Hjorth-slægt.

Der er for tiden også andre udstillinger på fabrikken: Der er lige nu også en lille udstilling om arbejdet med glasur samt udstillingen “UDSØGT”  – en samling af fine strukturer i porcelæn. Det er de tre keramikere, Heidi Hentze, Simon Kofoed og Lotte Westphal, der viser nogle af deres værker.

Seneste artikler

Fik du læst?

En dyr samtale

POLITI: Onsdag morgen fik en 50-årig kvinde fra Sjælland en bøde på 1.500 kr. samt et klip i kørekortet for at benytte håndholdt mobiltelefon, mens

Læs mere »