Gomârn Borrinjholm

Mandag 22. januar solen står op kl. 08:08 og går ned kl. 16:15
Dagen er tiltaget med 59 minutter

(Foto: Torben Ager)

Mandag får vi først regn, men i løbet af formiddagen kun enkelte byger og i eftermiddag klarer det op med lidt eller nogen sol.
Temperaturen bliver mellem 5 og 7 grader.
Blæsende med hård vind til hård kuling fra syd og kraftige vindstød, der i eftermiddag drejer til sydvest og aftager en smule.
I aften og i nat vekslende skydække med enkelte byger.
Temperaturen falder til 3-4 grader.
Frisk vind til kuling fra sydvest.

Luftfugtighed: 99%
Uv index: 0.4
(kilde:DMI)

Idag er det Vincents dag
Efter den spanske martyr Vincentius. Da han på denne dag i år 304 blev pint til døde, blev hans fængsel imens forvandlet til en blomsterhave. Sankt Vincent er Portugals skytshelgen og helgen for vindyrkere.

Ukraine har nationaldag
Og fejrer løsrivelse fra Sovjetrusland 1918 og foreningen af de vest- og central­ ukrainske republikker i 1919.

Vi siger tillykke
1939 – Hans Hertel, dansk professor i nordisk litteratur.
1940 – Erik Lykke Sørensen, dansk fodboldspiller.
1947 – Vladimir Oravsky, svensk forfatter og dramatiker.
1953 – Jim Jarmusch, amerikansk filminstruktør.
1959 – Linda Blair, amerikansk skuespillerinde
1965 – Steven Adler, amerikansk trommeslager og tidligere medlem af Guns N’ Roses
1970 – Amin Jensen, dansk komiker, tv-vært.
1979 – Lincoln, brasiliansk fodboldspiller.

Hvad er der sket på datoen 22. januar
1701 – Landmilitsen oprettes.
1840 – Britiske kolonister bosætter sig for første gang i New Zealand for at sikre landets tilhørsforhold til det britiske rige.
1879 – ca 1,300 britiske soldater bliver dræbt i slaget ved Isandlwana, under Zulukrigen.
1905 – I St. Petersborg i Rusland dræbes omkring 1.000 demonstranter af zarens folk i forbindelse med store demonstrationer mod styret.
1924 – Ramsay MacDonald bliver den første Labour-premierminister i Storbritannien.
1972 – Statsminister Jens Otto Krag (S) underskriver i Bruxelles i Belgien traktaten om Danmarks indtræden i EF. Det danske medlemskab af EF skal dog først bekræftes ved en folkeafstemning senere på året.
1973 – 24-årige George Foreman fra USA bliver verdensmester i professionel sværvægtsboksning ved at knockoutbesejre Joe Frazier.
1976 – Historiens største bankrøveri bliver begået af en guerillastyrke i Libanons hovedstad Beirut, som røver omkring 50 millioner US dollars fra en bank. I ly af de kaotiske forhold i den krigshærgede by sprænger guerillastyrken sig adgang til British Banks Mellemøsten-filial og fjerner værdier fra bankboksene.
1980 – Den russiske atomfysiker og modtager af Nobels fredspris Andrej Sakharov deporteres fra Moskva til den lukkede by Gorkij. Forvisningen bliver af de sovjetiske myndigheder begrundet med “nedbrydende virksomhed mod den sovjetiske stat”.
1981 – Verdens dyreste brev bliver solgt på en Christie’s auktion i New York, USA for 748.000 $. Det er et brev skrevet af USA’s præsident Abraham Lincoln den 8. januar 1863, hvori han imødegår kritikken af uafhængighedserklæringen, der bliver solgt til denne pris.
1983 – Steven Spielberg-filmen E.T. bliver historiens til dato bedst sælgende film, da den passerer 194 millioner $ i indtægter fra videosalg på blot et år.
1983 – Björn Borg bekendtgør sit stop fra tennis som kun 27-årig efter en karriere, der blandt andet har omfattet fem Wimbledon-sejre i træk.
1997 – En øvelse i Storebæltstunnellen afslører mange mangler i rednings-beredskabet.
2002 – En dansk statsborger tages til fange af USA i Afghanistan, hvor han mistænkes for at have samarbejdet med terrorister.
2006 – Den venstreorienterede Eva Morales bliver den første indianer indsat som Bolivias præsident.
2008 – Irak indfører et foreløbigt flag, der fjerner de tre stjerner, der repræsenterede Baathpartiet.

Kilder: DMI, dagsdato.dk og wikipedia

Seneste artikler

Fik du læst?

Samtalesalon om ensomhed

ENSOMHED: Frivillig forum Bornholm ønsker at sætte fokus på, hvordan det bornholmske foreningsliv kan være med til at forebygge ensomhed blandt bornholmerne   Frivillig forum

Læs mere »

Dukketeater i Svanekegaarden

VINTERFERIE: Teatergruppen “Dansk Rakkerpak” viser dukketeater i Svanekegaarden  – forestillinger fredag og lørdag   Teatergruppen Teater FasterCool, også kendt som Dansk Rakkerpak,  gæster Svanekegaarden i

Læs mere »