Gomârn Borrinjholm

Mandag 23. oktober – Solen står op kl. 07:45 og går ned kl. 17:43
Dagen er aftaget med 7 timer og 26 minutter

Rønne havn. (foto:Torben Ager)

Mandag får vi lidt eller nogen sol og enkelte byger.
Temperaturen bliver omkring 11 grader, og svag til jævn vind fra vest og sydvest.
I aften og i nat vekslende skydække og mest tørt vejr.
Temperaturen falder en smule og bliver omkring 9 grader, og svag til jævn vind fra vest og sydvest, der drejer til øst og sydøst.

Luftfugtighed: 85%
Uv index: 1.2
(kilde:DMI)

Idag er det Sørens dag
Efter biskop Severin af Köln fra slutningen af 300-tallet, som havde evner for mirakler. Han var her­hjemme værnehelgen for hellige og undergørende kilder, så i tørkeperioder var han den rette at sende en bøn til om nedbør.

Vi siger tillykke
1954 – Ang Lee, taiwanesisk-født, amerikansk filminstruktør.
1959 – “Weird Al” Yankovic, amerikansk musiker, satiriker og tv-producent.
1964 – Anders Agger, dansk dokumentarist og journalist.
1980 – Jesper Nøddesbo, dansk håndboldspiller.

Hvad er der sket på datoen 23. oktober
4004 f.v.t. – Præcis klokken 09.00 om morgenen bliver Jorden skabt. Det konstaterer i hvert fald ærkebiskop James Usher i 1650 – og datoen bliver ophøjet til officiel festdag (marginalnote) af Kong Jakob den 1. af England.
1157 – Slaget på Grathe Hede udkæmpes syd for Viborg. 10 års uafbrudt borgerkrig i Danmark mellem Svend, Knud og Valdemar slutter, da Valdemar den Store i slaget slår Svend, som blev dræbt i kampen. Reelt havde borgerkrigen varet endnu længere, i 26 år, og det var gået hårdt ud over landet. Alle landsbyer i Østjylland var forladt fra Ejderen til Vendsyssel på grund af ven­diske sørøveres hærgen, og den østlige del af Sjælland lå øde og gold hen.
1526 – Kong Frederik den 1. befaler borgmester, byråd og menighed i Viborg at beskytte Hans Tausen, der angriber den bestående kirke mere og mere. Hans Tausen havde lært den nye tro at kende hos Martin Luther i Wittenberg, og menigheden i Viborg kunne lide hans prædikener. Prioren og biskoppen i Viborg ville derimod have ham ud af kirken.
1707 – Det første parlament i Storbritannien træder sammen.
1848 – Den grundlovgivende rigsforsamling i Danmark holder sit første møde. Året efter bliver grundloven vedtaget.
1904 – Skandinavien rammes af det kraftigste jordskælv i nyere tid.
1911 – Kreta beslutter at blive en del af Grækenland.
1930 – Den første minigolf-turnering finder sted i Chattanooga, Tennessee i USA.
1942 – Andet slag om el-Alamein mellem Montgomerys britiske og Rommels tyske styrker begynder. Det berømte slag bliver primært udkæmpet med kampvognsstyrker, og den 4. november tager de tyske styrker flugten.
1946 – FNs generalforsamling træder for første gang sammen i New York City.
1954 – I Paris-aftalen anerkendes Vesttyskland som en suveræn stat og tilbydes samtidig medlemskab af NATO.
1956 – Oprøret i Ungarn begynder.
1958 – Den sovjetiske digter Boris Pasternak tildeles Nobelprisen i litteratur, men afviser den en uge senere.
1958 – Tegneseriefigurerne “Smølferne” optræder for første gang i en tegneserie – som bifigurer. De bliver imidlertid så populære, at de i 1963 får deres egen tegneserie.
1978 – Den ny pave, polakken Johannes Paul 2., krones i Rom.
1983 – 320 amerikanske og franske soldater i den fredsbevarende styrke i Beirut dræbes ved et selvmords-bombeattentat udført af Iran-allierede Shiamuslimer.
1988 – Den 23 årige badmintonspiller Poul Erik Høyer-Larsen får sit internationale gennembrud, da han vinder Danish Open ved i finalen at besejre kineseren Zhang Quingwu 15-9, 18-16. Sejren bringer ham op på sjettepladsen på den internationale rangliste.
1989 – Det ungarske parlament opretter Republikken Ungarn – som “fri, demokratisk og uafhængig – legal stat”. Ungarn ophører dermed med at være et kommunistisk diktatur (folkestyre) og bliver en parlamentarisk republik. Skabelsen af Republikken Ungarn sker på årsdagen for det dramatiske opstand i 1956.
1991 – Myndighederne i Bilo i Pakistan beslaglægger historiens (1997) mest omfangsrige narkotikafangst. Der bliver beslaglagt 38,9 tons hash og 3,23 tons kokain.
1998 Filmen Fucking Åmål får premiere i Sverige.
2001 – Den irske katolske undergrundshær IRA begynder at nedlægge sine våben. Det er en historisk beslutning, som giver nyt håb til fredsprocessen i Nordirland, der skal afslutte en af de længst varende fejder i Europa.
2001 – Apple Computer præsenterer den første iPod.
2004 – Terrorangrebet mod Dubrovka-teateret i Moskva begynder. Tjetjenske terrorister tog 912 civile gidsler i en tre døgn lang gidselaffære, der resulterede i, at over 129 gidsler blev dræbt og over 700 kvæstet.

Kilder: DMI, dagsdato.dk og wikipedia

Seneste artikler

Fik du læst?

Julejazz på Svanekegarden

  MUSIK: Onsdag 6. december kl. 19.30 tænder Svanekegaarden for alvor op under julestemningen, når den anerkendte svenske jazzsangerinde Viktoria Tolstoy og hendes nordiske kvartet

Læs mere »