Gomârn Borrinjholm

Mandag 23. oktober – Solen står op kl. 07:45 og går ned kl. 17:43
Dagen er aftaget med 7 timer og 26 minutter

Rønne havn. (foto:Torben Ager)

Mandag får vi lidt eller nogen sol og enkelte byger.
Temperaturen bliver omkring 11 grader, og svag til jævn vind fra vest og sydvest.
I aften og i nat vekslende skydække og mest tørt vejr.
Temperaturen falder en smule og bliver omkring 9 grader, og svag til jævn vind fra vest og sydvest, der drejer til øst og sydøst.

Luftfugtighed: 85%
Uv index: 1.2
(kilde:DMI)

Idag er det Sørens dag
Efter biskop Severin af Köln fra slutningen af 300-tallet, som havde evner for mirakler. Han var her­hjemme værnehelgen for hellige og undergørende kilder, så i tørkeperioder var han den rette at sende en bøn til om nedbør.

Vi siger tillykke
1954 – Ang Lee, taiwanesisk-født, amerikansk filminstruktør.
1959 – “Weird Al” Yankovic, amerikansk musiker, satiriker og tv-producent.
1964 – Anders Agger, dansk dokumentarist og journalist.
1980 – Jesper Nøddesbo, dansk håndboldspiller.

Hvad er der sket på datoen 23. oktober
4004 f.v.t. – Præcis klokken 09.00 om morgenen bliver Jorden skabt. Det konstaterer i hvert fald ærkebiskop James Usher i 1650 – og datoen bliver ophøjet til officiel festdag (marginalnote) af Kong Jakob den 1. af England.
1157 – Slaget på Grathe Hede udkæmpes syd for Viborg. 10 års uafbrudt borgerkrig i Danmark mellem Svend, Knud og Valdemar slutter, da Valdemar den Store i slaget slår Svend, som blev dræbt i kampen. Reelt havde borgerkrigen varet endnu længere, i 26 år, og det var gået hårdt ud over landet. Alle landsbyer i Østjylland var forladt fra Ejderen til Vendsyssel på grund af ven­diske sørøveres hærgen, og den østlige del af Sjælland lå øde og gold hen.
1526 – Kong Frederik den 1. befaler borgmester, byråd og menighed i Viborg at beskytte Hans Tausen, der angriber den bestående kirke mere og mere. Hans Tausen havde lært den nye tro at kende hos Martin Luther i Wittenberg, og menigheden i Viborg kunne lide hans prædikener. Prioren og biskoppen i Viborg ville derimod have ham ud af kirken.
1707 – Det første parlament i Storbritannien træder sammen.
1848 – Den grundlovgivende rigsforsamling i Danmark holder sit første møde. Året efter bliver grundloven vedtaget.
1904 – Skandinavien rammes af det kraftigste jordskælv i nyere tid.
1911 – Kreta beslutter at blive en del af Grækenland.
1930 – Den første minigolf-turnering finder sted i Chattanooga, Tennessee i USA.
1942 – Andet slag om el-Alamein mellem Montgomerys britiske og Rommels tyske styrker begynder. Det berømte slag bliver primært udkæmpet med kampvognsstyrker, og den 4. november tager de tyske styrker flugten.
1946 – FNs generalforsamling træder for første gang sammen i New York City.
1954 – I Paris-aftalen anerkendes Vesttyskland som en suveræn stat og tilbydes samtidig medlemskab af NATO.
1956 – Oprøret i Ungarn begynder.
1958 – Den sovjetiske digter Boris Pasternak tildeles Nobelprisen i litteratur, men afviser den en uge senere.
1958 – Tegneseriefigurerne “Smølferne” optræder for første gang i en tegneserie – som bifigurer. De bliver imidlertid så populære, at de i 1963 får deres egen tegneserie.
1978 – Den ny pave, polakken Johannes Paul 2., krones i Rom.
1983 – 320 amerikanske og franske soldater i den fredsbevarende styrke i Beirut dræbes ved et selvmords-bombeattentat udført af Iran-allierede Shiamuslimer.
1988 – Den 23 årige badmintonspiller Poul Erik Høyer-Larsen får sit internationale gennembrud, da han vinder Danish Open ved i finalen at besejre kineseren Zhang Quingwu 15-9, 18-16. Sejren bringer ham op på sjettepladsen på den internationale rangliste.
1989 – Det ungarske parlament opretter Republikken Ungarn – som “fri, demokratisk og uafhængig – legal stat”. Ungarn ophører dermed med at være et kommunistisk diktatur (folkestyre) og bliver en parlamentarisk republik. Skabelsen af Republikken Ungarn sker på årsdagen for det dramatiske opstand i 1956.
1991 – Myndighederne i Bilo i Pakistan beslaglægger historiens (1997) mest omfangsrige narkotikafangst. Der bliver beslaglagt 38,9 tons hash og 3,23 tons kokain.
1998 Filmen Fucking Åmål får premiere i Sverige.
2001 – Den irske katolske undergrundshær IRA begynder at nedlægge sine våben. Det er en historisk beslutning, som giver nyt håb til fredsprocessen i Nordirland, der skal afslutte en af de længst varende fejder i Europa.
2001 – Apple Computer præsenterer den første iPod.
2004 – Terrorangrebet mod Dubrovka-teateret i Moskva begynder. Tjetjenske terrorister tog 912 civile gidsler i en tre døgn lang gidselaffære, der resulterede i, at over 129 gidsler blev dræbt og over 700 kvæstet.

Kilder: DMI, dagsdato.dk og wikipedia

Seneste artikler

Fik du læst?

Rigtige venner…

“Rigtige venner kan ej købes for penge…” Sangeren Jodle Birge sagde det faktisk så godt. Hans sang om venskab giver jo udtryk for det, mange

Læs mere »