Gomârn Borrinjholm

Søndag 23. oktober – Solen står op kl. 07:45 og går ned kl. 17:43
Dagen er aftaget 7 timer og 26 minutter

Almindingen (Foto: Torben Ager)

Søndagen starter skyet, diset og regn af og til, men i løbet af eftermiddagen bliver det tørt med lidt eller nogen sol.
Temperaturen bliver mellem 12 og 15 grader, dertil en svag til jævn vind fra omkring vest drejende syd.
I aften til dels klart, men i nat bliver det overskyet og ud på natten måske lidt regn.
Temperaturen falder til mellem 10 og 12 grader.
Svag vind fra syd, som drejer til sydøst og tiltager til let til frisk.

Luftfugtighed: 90%
Uv index: 1.1
(kilde:DMI)

Idag er det Sørens dag
Efter biskop Severin af Köln fra slutningen af 300-tallet, som havde evner for mirakler. Han var herhjemme værnehelgen for hellige og undergørende kilder, så i tørkeperioder var han den rette at sende en bøn om nedbør.

Vi siger tillykke til
4004 f.v.t. – Præcis klokken 09.00 om morgenen bliver Jorden skabt. Det konstaterer i hvert fald ærkebiskop James Usher i 1650 – og datoen bliver ophøjet til officiel festdag (marginalnote) af Kong Jakob den 1. af England.
1157 – Slaget på Grathe Hede udkæmpes syd for Viborg. 10 års uafbrudt borgerkrig i Danmark mellem Svend, Knud og Valdemar slutter, da Valdemar den Store i slaget slår Svend, som blev dræbt i kampen. Reelt havde borgerkrigen varet endnu længere, i 26 år, og det var gået hårdt ud over landet. Alle landsbyer i Østjylland var forladt fra Ejderen til Vendsyssel på grund af ven­diske sørøveres hærgen, og den østlige del af Sjælland lå øde og gold hen.
1526 – Kong Frederik den 1. befaler borgmester, byråd og menighed i Viborg at beskytte Hans Tausen, der angriber den bestående kirke mere og mere. Hans Tausen havde lært den nye tro at kende hos Martin Luther i Wittenberg, og menigheden i Viborg kunne lide hans prædikener. Prioren og biskoppen i Viborg ville derimod have ham ud af kirken.
1707 – Det første parlament i Storbritannien træder sammen.
1848 – Den grundlovgivende rigsforsamling i Danmark holder sit første møde. Året efter bliver grundloven vedtaget.
1904 – Skandinavien rammes af det kraftigste jordskælv i nyere tid.
1911 – Kreta beslutter at blive en del af Grækenland.
1930 – Den første minigolf-turnering finder sted i Chattanooga, Tennessee i USA.
1942 – Andet slag om el-Alamein mellem Montgomerys britiske og Rommels tyske styrker begynder. Det berømte slag bliver primært udkæmpet med kampvognsstyrker, og den 4. november tager de tyske styrker flugten.
1946 – FNs generalforsamling træder for første gang sammen i New York City.
1954 – I Paris-aftalen anerkendes Vesttyskland som en suveræn stat og tilbydes samtidig medlemskab af NATO.
1956 – Oprøret i Ungarn begynder.
1958 – Den sovjetiske digter Boris Pasternak tildeles Nobelprisen i litteratur, men afviser den en uge senere.
1958 – Tegneseriefigurerne “Smølferne” optræder for første gang i en tegneserie – som bifigurer. De bliver imidlertid så populære, at de i 1963 får deres egen tegneserie.
1978 – Den ny pave, polakken Johannes Paul 2., krones i Rom.
1983 – 320 amerikanske og franske soldater i den fredsbevarende styrke i Beirut dræbes ved et selvmords-bombeattentat udført af Iran-allierede Shiamuslimer.
1988 – Den 23 årige badmintonspiller Poul Erik Høyer-Larsen får sit internationale gennembrud, da han vinder Danish Open ved i finalen at besejre kineseren Zhang Quingwu 15-9, 18-16. Sejren bringer ham op på sjettepladsen på den internationale rangliste.
1989 – Det ungarske parlament opretter Republikken Ungarn – som “fri, demokratisk og uafhængig – legal stat”. Ungarn ophører dermed med at være et kommunistisk diktatur (folkestyre) og bliver en parlamentarisk republik. Skabelsen af Republikken Ungarn sker på årsdagen for det  dramatiske opstand i 1956.
1991 – Myndighederne i Bilo i Pakistan beslaglægger historiens (1997) mest omfangsrige narkotikafangst. Der bliver beslaglagt 38,9 tons hash og 3,23 tons kokain.
1998 Filmen Fucking Åmål får premiere i Sverige.
2001 – Den irske katolske undergrundshær IRA begynder at nedlægge sine våben. Det er en historisk beslutning, som giver nyt håb til fredsprocessen i Nordirland, der skal afslutte en af de længst varende fejder i Europa.
2001 – Apple Computer præsenterer den første iPod.
2004 – Terrorangrebet mod Dubrovka-teateret i Moskva begynder. Tjetjenske terrorister tog 912 civile gidsler i en tre døgn lang gidselaffære, der resulterede i, at over 129 gidsler blev dræbt og over 700 kvæstet.

Kilder:wikipedia.org samt dagsdato.dk

Seneste artikler

Fik du læst?

Indbrud i Rønne

POLITI: Mellem tirsdag 19. september kl. 19 og onsdag 20. september kl. 11.45 er der begået indbrud i et hus på Marie Kofoedsvej i Rønne.

Læs mere »

Bus spildte olie

POLITI: Onsdag omkring kl. 17.15 modtog politiet en melding om en havareret bus på Splitsgårdsvej ud for Klemensker, som tabte motorolie på kørebanen. Brandvæsnet var

Læs mere »