Godmorgen Bornholm

Lørdag 7. November – Engelbrechts dag
Efter en grevesøn der med hjælp fra sin indflydelsesrige familie blev domprovst alle­rede som 14-årig. Som 30-årig blev han, ved egen fortjeneste, ærkebiskop af Köln. Han gik ind for de nye tigger­munkeordener og bekæm­pede det udbredte administrative misbrug inden for kirken. Det skaffede ham mange fjender, og på denne dag i år 1225 blev han myrdet af en sammensværelse af utilfredse adelsmænd. Engelbrect ligger begravet i Köln Domkirke.

Godmorgen Bonholm 7 oktober 2020
Hammerhus set fra hammerhavn.(Foto: Torben Ager)

Fugtigt og skyet eller tåget vejr, men sidst på dagen kan det måske klare op.
Temperaturen bliver omkring 10 grader med en let til jævn vind fra sydvest.
I aften og i nat til dels klart vejr og en svag til let vind omkring vest.

Bølgehøjden bliver omkring 0.8m
Luftfugtighed 95%
Lufttryk: 1028hPa
Uv index: 1

Vi siger tillykke til:
Anne Gadegaard fylder 29 år – sangerinde, blogger
Natalie Madueño fylder 33 år – skuespillerinde
Merete Hjortsø fylder 76 år – operasangerinde

Hvad der ellers sket på datoen 7. november
2010 – 10 år siden:
Tennisspilleren Caroline Wozniacki vinder tredje runde af turneringen China Open. Hun er nu nummer et på verdensranglisten.

2005 – 15 år siden:
Den norske kongefamilie er på officielt besøg i Danmark. Årsagen er hundredeåret for indsættelsen af den dan­ske prins Carl som Norges konge ved Norges fulde selvstændighed i 1905.

1987:
Statsminister Poul Schlüter truer med at lukke Fristaden Christiania, hvis ikke politiet bliver sikret fri ad­gang til området.

1973:
Erhard Jakobsen stifter partiet Centrum Demokraterne (CD).

1972:
Richard M. Nixon bliver genvalgt som USA’s præsident. I Californien stemmes ved samme lejlighed om døds­straffens genindførelse i staten. Det bliver vedtaget med stort flertal.

1971:
For sidste gang kører sporvogne gennem Aarhus. Der har været elektriske sporvogne i byen siden 1904.

1956:
Elvis Presley rammer de amerikanske hitlister med sangen Love Me. Den er udgivet på en såkaldt EP, en plade i singlestørrelse med plads til fire numre. Det er første gang, en sang bliver millionsælger uden at være udgivet på single.

1944:
USA vælger for fjerde gang Franklin D. Roosevelt til præsident. Han dør efter kun 53 dage i den nye perio­de. Det bliver den sidste præsident, der kan vælges for mere end to perioder, da loven bliver ændret.

1917:
Den russiske revolution begynder, da Lenin og hans revolutionære tropper stormer Vinterpaladset i Petro­grad (senere Leningrad, nu Sankt Petersborg). Opgøret kaldes i historien Oktober-revolutionen, da det efter lokal kalender finder sted den 25. oktober.

1845 – 175 år siden:
De danske kolonier i Indien, herunder Trankebar, bliver overdraget til England. De er solgt for 1.125.000 rigsdaler.

Seneste artikler

Fik du læst?