Fra kontormand til cirkusdirektør

Historien om Cirkus Baldoni, der kommer rundt på Bornholm fra 26. september til 4. oktober,  er historien om en drøm, der gik i opfyldelse for en kontormand fra Albertslund, der bare gerne ville være cirkusdirektør:

Rene Baldoni – drømmen om cirkus gik i opfyldelse

 

Visse ord fortæller en hel historie. Bare man hører ordet, så strømmer minderne ind.

For det er vel de færreste af os, der ikke har været i cirkus som børn. Og måske senere som voksne, og gerne i selskab med børn eller børnebørn.

Andre har bare cirkus i blodet. Også som voksne.

Således for en kontormand fra Albertslund kommune, der hver dag sad og drømte om at blive direktør i sit eget cirkus. Med stærke mænd, smukke kvinder, grinagtige klovne og blændende artister.

Den historie kommer vi til lige om lidt.

Først lidt om cirkus.

Ordet stammer naturligvis fra latin og betyder kreds. 

(Artiklen fortsættes under billedet)

Cirkus Baldoni – på vej til Bornholm…

 

Det første cirkus var Cirkus Maximus, der lå i Rom allerede 500 år før Kristi fødsel. Her var der hestevæddeløb og gladiatorkampe, men desværre også senere offentlige henrettelser af kristne. Cirkus Maximus eksisterede i ikke færre end et tusinde år, og den dag i dag er der en græsplæne og lidt ruiner på selvsamme sted, hvor det hele foregik, hvad mange danske Rom-turister kan take med om.

Den første cirkusforestilling i Norden fandt sted i Stockholm i 1878 og i København få år senere. Den første cirkusbygning i Danmark blev rejst på Nørrebro i København i 1830 af Phillippo Pertoletti. Sjovt, at cirkusfolk altid har eksotiske navne. Svært at forestille sig “Cirkus Petersen”, selv om forholdene, selv i de bedste familier, kan udvikle sig til  et værre cirkus.

Den nuværende cirkusbygning i København, hvor der i dag er svensk topunderholdning i form af dinnerparty hos Wallmans, blev indviet i 1866.

Herinde var der forrygende cirkus i mange år, især med familien Schumann, der med cirkusdronningen Pauline Schumann i spidsen med sin far, verdens bedste cirkusklovn, Charles Rivel, huserede derinde i en menneskealder. Senere afløst af Cirkus Benneweis, der også kørte på landevejen med andre cirkus som Cirkus Arena, Cirkus Arli m. fl.

Og om kort tid får Bornholm så besøg af et yngre skud på den danske cirkusstamme, Cirkus Baldoni.

(Artiklen fortsættes under billedet)

Der er ingen dyr i Cirkus Baldoni. Der er til gengæld masser af stærke mænd…

Og så nået vi frem til kontormanden fra Albertslund.

Her sad Rene Baldoni i flere år og glædede sig til, at det skulle blive fyraften. For så skulle han afsted og passe sit ekstrajob som tryllekunstner. Det interesserede ham meget mere, end at passe det støvede skrivebord.

Og i 2001 tog han springer og bød velkommen til Cirkus Baldoni. Sammen med sin udkårne, Camilla Frimann, drager han nu land og rige rundt i sommersæsonen og indtil oktober sammen med ca. 30 ansatte.

(Artiklen fortsættes under billedet)

Camilla og Rene – cirkusparret

 

Spændende, hyggeligt og fornøjeligt cirkus, og vi skulle hilse og sige, at det er uden optræden med dyr, der efterhånden også er blevet forbudt de fleste steder, i alt fald med de såkaldte vilde dyr. Cirkus tager de nødvendige forholdsregler for den aktuelle Covid19-situation, skulle vi ogå hilse og sige.

Cirkus Baldoni er sædvanligvis et mellemstort cirkus med plads til 500 gæster, og cirkus åbner også sine døre til juleforestillinger. Så fejres julen ellers i vinterkvarteret nær Køge, inden cirkus ruller på landevejene igen, når temperaturen stiger sommeren nærmer sig.

 

 

 

 

 

Seneste artikler

Fik du læst?

Pinsens gudstjenester

Gudstjenester på Bornholm søndag 19. og mandag 20. maj. Aa Kirke 10.30 : Familiegudstjeneste ved sognepræst Louise Christina Howard. Skt. Peders Kirke 09.00: Pinsedagsgudstjeneste ved

Læs mere »