Flere søger julehjælp på Bornholm

83 bornholmske familier har søgt om julehjælp hos Blå Kors – frygten for høre varmeregninger samt de voldsomme prisstigninger er nogle af årsagerne til det rekordhøje tal ansøgninger

Kristina Ruhe Dall og hendes familie har i år søgt om julehjælp hos Blå Kors Danmark. (Privatfoto.)

 

Langt flere familier søger julehjælp i år, lyder meldingen fra Blå Kors Danmark, som på landsplan har modtaget 12.086 ansøgninger fra økonomisk trængte familier. Af dem bor 83 på Bornholm.

Frygten for ekstra varmeregninger og voldsomme prisstigninger på dagligvarer presser særligt de mange danskere, som i forvejen har svært ved at få pengene til at række hver eneste måned.

Julemad og gaver

Hos den sociale hjælpeorganisation Blå Kors Danmark har man i år modtaget rekordmange ansøgninger om julehjælp fra familier, som er økonomisk trængte. I år har 12.086 familier søgt om hjælp til julemad og gaver. Det er en markant stigning sammenlignet med 2021, hvor 8.668 familier søgte om julehjælp.

Høj inflation

På Bornholm har 83 familier søgt om julehjælp. Årsagen til de mange flere julehjælpsansøgere skal blandt andet findes i den høje inflation, lyder vurderingen:

“Familiernes økonomi er presset i bund, og inflationen forværrer kun den situation. Nogle familier har ikke råd til madpakker til deres børn eller springer måltider over, mens andre er stoppet med at betale af på deres gæld. Derfor er julehjælpen en kærkommen hjælp her og nu, så de kan give deres børn en god jul med hygge, mad og gaver,” siger Christian Bjerre, som er generalsekretær i Blå Kors Danmark.

Familier er økonomisk pressede

En af de familier, som i år har søgt om julehjælp hos Blå Kors Danmark, er Kristina Ruhe Dall og hendes familie, som tæller hendes mand og deres to drenge på fem og otte år.

Familien har været igennem en hård periode de seneste to år med sygemeldinger, afskedigelser fra job og udredningsforløb i psykiatrien, som på alle måder har presset deres familieliv og økonomi. Både hende og hendes mand er på nuværende tidspunkt sygemeldt og modtager begge ydelser, der svarer til kontanthjælp.

”Det betyder, at vi er gået voldsomt ned i indtægter og forsøger at skrue på det, vi kan. Vi har omlagt internet og telefon og været nødt til at skubbe vores afbetaling på SU-lån, fordi vi ikke kan betale af på det. Vores bil er gået i stykker, så den er vi også nødt til at kassere. Vi har heller ikke råd til at betale driften for den”, siger Kristina Ruhe Dall.

Lette bekymringerne 

De store prisstigninger på blandt andet dagligvarer har kun vanskeliggjort deres økonomiske situation.

”Vi har søgt julehjælp, fordi det måske kan være med til at lette lidt på de bekymringer, der fylder exceptionelt meget hos os. Vores søn har også fødselsdag juleaften, så det er ekstra vigtigt at kunne give ham en god dag,” siger Kristina Ruhe Dall.

Stort behov for hjælp

På bare et år er antallet af børnefamilier, der søger om julehjælp hos Blå Kors Danmark, vokset med mere end 3.400 familier. Derfor er behovet for støtte til julehjælpen også tilsvarende det større.

“Vi kommer desværre ikke til at kunne imødekomme alle ansøgninger, men det er mit håb, at der fortsat vil komme penge til julehjælpen gennem fonde og private donationer. Alle pengene går ubeskåret til julehjælp,” siger Thomas Røddik Korneliussen, som er chef for kommunikation og CSR i Blå Kors Danmark.

Blå Kors Danmarks julehjælp uddeles som en hjælp til gaver og julemad til familier med hjemmeboende børn under 18 år, hvor forælderen eller forældrene er på overførselsindkomst.

Gavekort på 500 kr.

Julehjælpen består af et gavekort på 500 kroner til dagligvarekæden Lidl og et gavekort på 200 kroner til Blå Kors’ genbrugsbutikker. På grund af inflationen er værdien af gavekortet til dagligvarer i år hævet fra 400 til 500 kroner.

Julehjælpen er foreløbigt støttet økonomisk af blandt andet statens julehjælpspulje samt Ole Kirk’s Fond, Lidl og privatpersoner, som har doneret bidrag.

Ansøgningsfristen udløb i denne uge, hvorefter familierne vil få besked i starten af december om, hvorvidt de modtager julehjælp eller ej.

Antal familier, som har søgt julehjælp på Bornholm:

  • 2022: 83
  • 2021: 63
  • 2020: 41
  • 2019: 63
  • 2018: 54

Seneste artikler

Fik du læst?