Film fra det gamle Bornholm

Prøv at tjekke Byhistorie.dk – det er guf for historieinteresserede med interesse for øen… 

BYHISTORIENu ved de fleste formentlig godt, hvordan de skal bruge tiden i disse dage: Der kan være nok at gøre i hus og have, oprydning på kammeret eller tid til at tænke over tilværelsen. 

Skulle der være en stund til overs, så var det måske en idé at besøge hjemmesiden byhistorie.dk.?  

På den side finder man bl. a. spændende filmklip fra det gamle Bornholm. Tre stumfilm og en enkelt speaket af Gunnar “Nu” Hansen. 

Byhistorie.dk er et samarbejde mellem Aarhus Universitet og Den Gamle By i Aarhus og siden indeholder et væld af spændende historiske oplysninger og filmklip fra byer over hele landet. 

Klikker du på Bornholm, dukker fire filmklip frem. Den første er fra Gudhjem i 1917, hvor man bl. a. ser en fisker ordne garn og nogle kvinder forberede sild til rygning. 

Bombefly over øen
Den anden film er knap så idyllisk: Russiske bombefly ind over Rønne og Nexø i 1945 med fortælling af Gunnar “Nu” Hansen.  

 Klippet fra Svaneke fra 1943 er anderledes fredeligt med skolebørn og idylliske byhuse. Den fjerde film fra Sandvig i 1917 viser friske bølger på stranden, hvor man også kan få et glimt af Hotel Romantik. 

De fire klip stammer fra streamingssitet “Danmark på film”, hvor der er endnu flere spændende filmklip fra øen, bl. a. fra general Dewings besøg på Bornholm og Østerlars Rundkirke i 1945, klip fra Dueodde strand i 1938 mm. 

Ældre bornholmer i sin stue. Bertel Hansen-Svaneke (1883-1937). Foto: bornholmerneshistorie.dk

Seneste artikler

Fik du læst?