Fantastisk fortælling om de første og de største fund på Bornholm

Ny bog om arkæologien på Bornholm fortæller om de mange spændende fund, der er gjort på øen – ta’ med på skattejagt og mød historien…

Bogen gengiver den fantatiske fortælling om jagten på historiske skatte på Bornholm. (Foto: Anders Beier)

 

Vi er med på et utal af skattejagter og det historiske sus mærkes, når metaldetektoren giver lyd. Det hele sker i  bogen “De første og største fund – de bornholmske amatørarkæologer 25 år”, hvor  de bornholmske amatørarkæologer fortæller om deres spændende fund. Og nogle af Nordeuropas bedste fagfolk sætter det hele i historisk perspektiv.

Relikviekors, perler og brocher. Sølv- og guldskatte og stenøkser. Flintpile, fibler og guldgubber. Igennem 25 år har De Bornholmske Amatørarkæologer indleveret cirka en tredje del af samtlige nye danefæ i Danmark.

En fornøjelse

“I mine 37 år som danefæinspektør har det været en fornøjelse at følge udviklingen omkring de bornholmske amatørarkæologers indsats for sikring af den arkæologiske kulturarv, som udgøres af de oppløjede metalsager fra splittede skatte, grave og offernedlægninger, som de bornholmske marker er så bugnende fulde af. Og denne bog formidler denne imponerende indsats på bedste vis”, fortæller Peter Vang Petersen, museumsinspektør ved Nationalmuseet.

(Artiklen fortsættes under billedet)

Sjældne skatte fundet på Bornholm.

 

En række af Nationalmuseets bedste folk bidrager til bogen, ganske ligesom fagfolk fra Sverige, Norge og Tyskland. De vigtigste i bogen er dog amatørarkæologerne selv og deres fund, mener chefarkæolog Finn Ole Nielsen fra Bornholms Museum.

“Arkæologi er en sygdom…”

“Det er første gang, at vi får en bog, som viser så mange fund fra Bornholm og som kommer så bredt omkring. Det er også en bog, som bekræfter talemåden om, at arkæologi er en sygdom, som der ikke findes nogen medicin imod. For de ér ramt af ”sygdommen” og det mærker man så tydeligt i deres fortællinger”, fortæller Finn Ole Nielsen, der selv er medredaktør på det store bogværk på 432 sider. Rigt illustreret med fotos af 25 års fund.

“Det vigtigste med denne bog er dog at inspirere andre til selv at gå i felten og gøre et arkæologisk fund. For det giver sådan et vidunderligt historisk sus, når det sker”, fortæller Kenn Sonne, formand for De Bornholmske Amatørarkæologer.

(Artiklen fortsættes under billedet)

Den store jubilæumsbog giver også et indblik i de lidt anderledes former for arkæologi, som foreningens medlemmer også dyrker; såsom plantearkæologi, helleristninger, bautastene og sagn om de underjordiske. Detektorteknikkens historie beskrives også og foreningens pionérånd og anerkendelse i Nordeuropa afspejles i en række fortællinger om udlandsrejser, hvor foreningen er rykket ud som detektorhold og har assisteret diverse museer og universiteter i udlandet.

Kejser Hadrians villa

“Vi finder også moderne ting som hagl, bilnøgler og forsvundne vielsesringe”, fortæller Klaus Thorsen i kapitlet ”Vi gør folk glade”. Thorsen fortæller om en invitation til Kejser Hadrians villa i Rom, men også om den ”borgmesterkæde”, som han fandt ved Sorte Muld i 2001. Et fund, som kickstartede en større udgravning på stedet og som blev præsenteret for Dronningen Margrethe kort efter. Dronning Margrethe og Prins Henriks Fond har i øvrigt støttet denne bogudgivelse.

Bogen udkommer torsdag 24. november på forlaget Brian Christensen, der også – sammen med Finn Ole Sonne Nielsen – har været redaktør på bogen.

 

Seneste artikler

Fik du læst?