Et Svanemærket vaskeri

MILJØ: Nu kan bornholmske hoteller, restauranter og hospitaler se efter Svanemærket, når de skal have vasket arbejdstøj, duge eller sengetøj. Textilia Rønne har netop opnået Svanemærket.

Textilia Rønne har som det 15. Textilia-vaskeri netop opnået Svanemærket.

 

Textilia Rønne – det tidligere Victor Vask – har netop opnået Svanemærket. Det betyder bl.a., at vaskeriet arbejder aktivt med at mindske miljø- og klimapåvirkning.

”Textilia har i mange år arbejdet med Svanemærket, og det er glædeligt, at deres bornholmske vaskeri nu også er blevet certificeret. Vi håber naturligvis, at andre bornholmske virksomheder vil blive inspirerede af deres miljø- og klimaindsats og følge trop,” siger Martin Fabiansen, direktør i Miljømærkning Danmark.

Forskellige kunder

Vaskeriet servicerer alle kunder på Bornholm med behov for vask og leje af tekstiler.

”Vores kunder på Bornholm spænder vidt, og det samme gør kravene og forventningerne til os. Allerede i dag spiller miljømærkninger som Svanemærket en stor rolle for mange af vores kunder, og vi forventer bestemt ikke, at de bliver mindre – tværtimod. Derfor glæder det os, at vi nu kan tilbyde dem netop en svanemærket tekstilservice,” siger Martin Kjær Hansen, divisionsdirektør i Textilia med ansvar for vaskeriet i Rønne.

Textilia Rønne vasker rigtig mange kilo tekstiler dagligt, så måden, de behandles på, har stor betydning for miljø- og klimapåvirkningen. En analyse fra Viegand Maagøe foretaget i 2022 dokumenterer eksempelvis, at virksomheder og kommuner kan spare mindst 27 % CO2 ved at vælge svanemærket tekstilservice frem for en gennemsnitlig ikke-svanemærket tekstilservice til vask af arbejdstøj.

Skrappe miljø- og klimakrav
”Svanemærket er på mange måder et stempel på, at der er orden i penalhuset, og at vi arbejder målrettet med det miljø- og klimaaftryk, vi som vaskeri helt uundgåeligt sætter. Certificeringen fungerer som rettesnor for vores daglige arbejde, og på den måde er det med til at sikre, at vi bevæger os i den rigtige retning set i et bæredygtighedsperspektiv, hvilket kommer både os, vores kunder og miljøet til gode,” lyder det fra Martin Kjær.

Svanemærket stiller ikke kun krav til selve tekstilvasken, hvor der bl.a. stilles skrappe krav til energieffektivitet, vandforbrug og kemikalier, men også til hele tekstilservice-virksomheden, inkl. krav til transport og de tekstiler, virksomheden ejer. Tekstilservice omfatter nemlig også udlejning af tekstiler, som er et miljøvenligt alternativ til at eje tekstiler eller anvende engangsartikler – og er med til at fremme cirkulære forretningsmodeller.

Textilia Rønne – der, før det blev en del af Textilia-koncernen, hed Victor Vask – blev etableret i 1965. Det var i perioden 1996 til 2023 ejet af Kenn Kjellberg, der i den første tid efter overdragelsen agerede sparringspartner for Textilia. Vaskeriet omsætter for cirka 25 millioner kroner årligt og har godt 40 ansatte.

Seneste artikler

Fik du læst?