En kongelig skuespiller kommer til Rønne med fantastisk teaterstykke

Den kongelige skuespiller Kirsten Olesen tager på jubilæumsturné med forestillingen “Et tysk liv” om den ondskabsfulde nazist, propagandaminister Joseph Goebbels sekretær, Brunhilde Pomsel


Kirsten Olesen og Hendes Majestæt Dronning Margrethe II på bagscenen i Skuespilhuset ved Kirstens jubilæum forleden. Foto: Keld Navntofte

 

Kirsten Olesens stærke solopræstation som naziforbryderen Joseph Goebbels’ sekretær, Brunhilde Pomsel, kommer snart på Danmarksturné. Og fredag 3. februar kommer hun til Bornholm for at opføre stykket på Rønne Theater.

Med Hendes Majestæt Dronningen blandt publikum kunne Kirsten Olesen forleden fejre sit 50-års skuespillerjubilæum med forestillingen “Et tysk liv” om den nazistiske propagandaminister Joseph Goebbels sekretær, Brunhilde Pomsel.

Jubilæet skulle have være fejret i 202, men blev udskudt grundet coronanedlukningen.

Film og bog

Historien om Goebbels sekretær Brunhilde Pomsel er dels filmatiseret, dels udkommet i bogform. Og nu altså også som dansk teaterstykke.

Brunhilde Pomsel sad i førerbunkeren, da de sovjetiske tropper stod i Berlins gader. Hun flygtede ikke. Efter 70 års stilhed lod hun sig i 2013 interviewe til dokumentarfilmen “Et tysk liv”.

Den største forbryder?

I en alder af 103 år g hun sit enestående vidnesbyrd om et liv før og under krigen tæt på en af verdenshistoriens største forbrydere, naziregimets propagandaminister Joseph Goebbels.

(Artiklen fortsættes under billedet)

Kirsten Olesen som Brunhilde Pomsel. (Foto: Camilla Winther)

 

Vi drages ind i Pomsels fortælling om en opvækst i skyggen af 1. verdenskrig, der ødelagde den tyske stat. Vi hører, hvordan hun først blev stenograf og sekretær for en jødisk forretningsmand for siden at arbejde i propagandaministeriet og endelig, i krigens sidste dage, i bunkeren under Berlin. Stillet over for et publikum sættes hendes hukommelse på prøve. Mens hun fortæller sin historie, slår den kollektive fortrængning revner. Kan ét menneske påtage sig skyld for et helt samfunds forbrydelser? Og er frygten for, at historien gentager sig, overdrevet?

Har vi et ansvar?

Mødet mellem fortid og nutid giver os mulighed for at overveje vores eget moralske kompas og stille os selv spørgsmålet: Har vi et personligt ansvar for verdenshistorien?

Stykket er baseret på dokumentarfilmen “Et tysk liv.”

Brunhilde Pomsels fortælling er en enestående beretning fra et vidne, der oplevede en af de mest ondskabsfulde nazister overhovedet. Joseph Goebbels opridsede den tyske befolkning med løgnagtige og deciderede ondskabsfulde skildringer af jøderne i nazi-tidens Tyskland og bar personligt ansvaret for de umenneskelige og bestialske behandlinger, som overgik jøderne.

Forfærdelige overgreb

Selv i krigens sidste dage sendte han vildledende og løgnagtige beretninger ud til den tyske befolkning, som han til sidst – sammen med andre i Nazi-toppen – svigtede totalt.

Trods Goebbels hysteriske og løgnagtige adfærd, får man ikke en total afstandtagen fra Brunhilde Pomsel, der – som de fleste andre tyskere efter krigen – fortæller, at hun ikke kendte til de forfærdelige overgreb med jøder og politiske modstandere, som de nazistiske forbrydere udsatte dem for.

Men se selv stykket – og døm.

Seneste artikler

Fik du læst?