En engel på toppen af juletræet

 Papirklipperen Ane Cecilie Mogensen fremstiller engle til toppen af juletræet – som man gjorde engang i tidligere tider, hvor juletræet kom til Danmark. Også storke og nisser har siddet på toppen af træet, inden de blev afløst af den nu så traditionsrige Bethlehemsstjernen. Men hvad med en engel?

Ane Cecilie med af en sine engler. (Foto: Pernille Lindblom)

 

Af Pernille Lindblom

Da juletræet kom til Danmark fra Tyskland i 1811,  fulgte traditionen med at placere en engel på toppen af træet med. Englen, der repræsenterede Jesusbarnet, er siden blevet overhalet indenom, af blandt andet storken, der optræder i fortællingen om ”Peters Jul” fra 1866 og af julenissen.

I mere end hundrede år har Bethlehemsstjernen dog reageret egenrådigt i toppen af de danske juletræer.

Men den udfordring tager papirklipperen Ane Cecilie Mogensen fra Rutsker gerne op.

Der var engang

Ane begyndte at interessere sig for papirklip, allerede da hun var lille pige. Hun husker, hvordan hun var til foredrag med en kendt bornholmsk papirklipper, og hvordan hun fandt hans arbejder og fortællinger så inspirerende, at de blev nøglen til en verden, som hun selv kunne definere via finurlige og avancerede klipperier.

Mens Ane klippede, gav hendes saks liv til trolde og underjordiske væsener, og efterhånden som hun formede dem, skabte hun samtidig en karakter i hver enkelt og vækkede dem til live i nedskrevne historier.

”Jeg klipper aldrig efter skabeloner, og jeg smider aldrig noget ud, som er halvt færdigt. I stedet lægger jeg det til side og fortsætter med at klippe en dag, jeg har mere overskud til lige præcis den udfordring, der venter i det ufærdige arbejde” siger Ane, og viser nogle af alle de andre klip, hun har lavet.

Julepynt og julekort

Der er masser af fint julepynt og julekort, men også en hel mappe med kopier af de bestillingsopgaver, som hun har udført.

”Jeg tager gerne imod opgaver, og jeg holder meget af, når jeg får frie tøjler, til at løse dem på min egen måde”. Ane smiler og viser eksempler på indbydelser og plakater, som hun har lavet. ” Jeg indsamler viden om det emne eller den person, jeg skal lave opgaven om, inden jeg slipper kreativiteten løs, og giver et bud på en mulig udformning.”

Og nå jo, så må vi ikke glemme englen. Ane har nemlig lavet en smuk version, som pendant til den traditionelle topstjerne. De er blevet meget populære, og Ane har modtaget flere bestillinger. Alligevel er ingen af englene ens. Ane sørger for, at de alle har hver deres personlige udtryk, før de overdrages til de glade kunder.

Bog om bornholmske trolde

Ane Cecilie er født på Bornholm, men var i en periode på 12 år væk far øen fordi rejser, studier og oplevelser og meget andet trak i hende. Hun vendte hjem til fødeøer og bosatte sig i Rutsker og har siden været optaget af meget andet end papirklip, bl. a. som underviser og medarbejder ved bl.a. Bornholms Efterskole og som historisk formidler for Bornholms Middelaldercenter på Hammershus – en beskæftigelse med historiefortælling, udklædning og middelalder.

Papirklip hører dog til blandt hendes yndlingsbeskæftigelser. Hun har også udgivet en bog om øens trolde, illustreret med smukke papirklip.

Se eksemplar på Anes arbejder på Facebook Sjinjara, på hendes hjemmeside eller se udsendelse på Youtube, Ø-tv Bornholm jul.

 

Seneste artikler

Fik du læst?

Pinsens gudstjenester

Gudstjenester på Bornholm søndag 19. og mandag 20. maj. Aa Kirke 10.30 : Familiegudstjeneste ved sognepræst Louise Christina Howard. Skt. Peders Kirke 09.00: Pinsedagsgudstjeneste ved

Læs mere »