Den sidste turist i Østerlars Kirke

Så er det sidste chance, hvis man vil have god tid til sig selv i Østerlars berømte rundkirke i år – bemandingen og den daglige åbningstid slutter fredag 30. oktober

Østerlars Kirke med de hvide kampestensvægge (Fotos: Finn Edvard)

 

Bornholm er kendt for sine rundkirker, der er fire af dem, men den i Østerlars er den største – og formentlig den ældste.  Den er derfor – udover at være en ganske almindelig folkekirke – også et populært turistmål – omgivet af mystik og sagn, som rundkirkerne jo er.

Hvorfor er de runde?

Teorierne er mange, og lad dem hvile til en anden gang. Lige fra spekulationerne om forsvarskirker i krigstid, tempelridderne og de hemmelige skatte i Østerlars Kirke.

Østerlars Kirke – den største og den ældste af øens rundkirker.

 

Smukke og specielle er de i hvert fald og Østerlars Kirke mened at være opført helt tilbage i 1150. Den er indviet til den gode mand Sankt Laurentius, der også har lagt navn til kirken – og dermed også til byen. Lund Domkirke og mange andre kirker er også indviet til Sankt Laurentius.

Der er meget at studere i kirken, men nu er det ved at være sidste chance – for i år – hvis man vil gå rundt i ro og mag og studere kirken. Naturligvis fortsætter alle gudstjenester og kirkelige handlinger, men den bemandede afdeling, der tager imod entreen på 20 kr. og som hjælper den besøgende med information, lukker og slukker i morgen kl. 17.

Men sæsonen starter jo igen til næste år – og forhåbentligt under normale forhold…

 

 

Seneste artikler

Fik du læst?

Rigtige venner…

“Rigtige venner kan ej købes for penge…” Sangeren Jodle Birge sagde det faktisk så godt. Hans sang om venskab giver jo udtryk for det, mange

Læs mere »