Den glade kobbersmed

Mange vil huske den muntre sang, der oprindelig blev opført på Folketeatret i 1886 og siden brugt som fællessang og flittigt ønsket og spillet i Giro413. Men tonen har fået en helt anden lyd, når kobberkunstneren Paul Lindegaard i Listed sætter sig til klaveret.

Den glade kobbersmed – alias Paul Lindegaard

 

Paul Lindegaard fra ”Nyhavnsgalleriet” i Listed har udover at være entreprenør og bl.a. arbejdet med kobber, altid interesseret sig for kunst og også haft galleri i København.

Hans hustru, Inge Lindegaard, udstiller også her med  sine pragtfulde farverige malerier.

Paul sang i gamle dage med Cæsar, Poul Banks og andre af datidens jazzspillemænd.

Paul spillede på både guitar og kontrabas, for ikke at tale om hans sangtalent, der stadig kan høres i Listed og omegn til særlige festlige lejligheder.

Men nu drejer det sig pludselig om klaveret, og hvorfor egentlig, spurgte jeg den glade mand om. ”Ja, der er faktisk to argumentationer, for jeg konstaterede, at jeg havde begyndende sceneknuder i mine hænder, og samtidig havde jeg sluppet et hårdt erhverv, hvor jeg virkelig brugte min hjerne hver eneste dag.

Hvis sceneknuderne forhindrede mig i at spille guitar, og min hjerne ikke fik tilstrækkelige udfordringer via mit spil, så blev jeg simpelthen nødt til at spille klaver,” forklarer Paul Lindegaard i sin hyggelige have i Listed, hvor vi er bænket om solskin og varm kaffe.

En flot beslutning af en mand i sin bedste alder af 75 år. Men hvor lang tid har det taget at komme til at spille de 100 musiknumre, han havde sat sig for at lære udenad, når han havde fundet frem til kunsten af bruge tangenterne?

Paul smiler og forklarer:
”Jeg forsøgte at overføre mine evner fra akkorderne på min guitar og til tangenterne på klaveret lige til, jeg kunne høre, at det lød rigtigt. Og ja, nu har jeg nået det foreløbige mål at kunne spille, hvad jeg har lyst til – ved tre måneders træning hver dag.”

Et af Paul Lindegaards spændende arbejder


Spiller blues
I øjeblikket arbejder Paul videre med nogle bluesnumre ved at sætte cd-afspilleren på med de gamle numre, og så selv spille med, så han bliver en del af orkestret. Der går ikke mange sekunder efter han har set et bluesnummer på højttalerne, før han sidder ved klaveret…

Rent faktisk er Paul et rigtig godt eksempel for alle ældre mennesker.

Vi får alle, uanset alder, nye hjerneceller hver dag: Et faktum, der blev konstateret for bare 20 år siden.

Men de bliver kun aktiveret, hvis man selv lærer noget nyt i livet. Det kan være et nyt sprog, ny viden om et emne, eller rigtig godt: Lære at spille et nyt instrument.

Paul, der har kæmpet sig igennem en sygdom for bare få år siden bl.a. med motion, har nu også erfaret om den store forandring, der er sket i hans hjerne, efter at være gået så aktiv i gang med klaverundervisning – af sig selv.

Når han ikke lige slider tangenterne op på det nye klaver, bruger han hænderne til kunstværker lavet af kobber fra det gamle tag på Christiansborg Slot. De mange værker er blevet populære blandt de mange turister, der valfarter gennem Strandstien i Listed på vej til eller fra Svaneke.

Paul er i sandhed den evigglade kobbersmed – og nu på eget klaver.

Seneste artikler

Fik du læst?