De fire fra Vestermarie slår til igen

UHYGGE: Ny bog til unge krimifans om en spøgelseshistorie, der tager udgangspunkt i en virkelig mordsag fra Bornholm for næsten 200 år siden: “Spøgelset fra Galgebakken”

Uhyggen breder sig – ny bog om Spøgelset fra Galgebakken

 

Så er der nyt fra krimifronten til de meget unge:

Handlingen: Børnene Roar, Helge, Bjørn og Ingeborg – de fire fra Vestermarie – beslutter sig for at undersøge sagen, da deres farmor er temmelig oprørt efter at have oplevet noget mystisk en mørk aften ved Vestermarie plantage. Hun tror, hun har mødt spøgelset fra Galgebakken. Men for sent går det op for de fire børn, at det ikke er en genganger fra en fjern fortid, som de skal være bange for i mørket…

Godt illustreret
“Spøgelset på Galgebakken” er skrevet af Helga Stövring-Nielsen og David Pedersen. Og det er Engelke Toklum, grafisk designer og illustrator, der har sørget for, at bogen er rigt og stemningsfyldt illustreret.

Gammel mordsag
Det er forfatterparrets anden bog til unge krimifans om “De fire fra Vestermarie.” Historien tager udgangspunkt i en 200 år gammel makaber mordsag fra Vestermarie. Idéen opstod sideløbende med, at den første bog om “De fire fra Vestermarie” blev skrevet.
(Artiklen fortsættes under billedet)
Forfatter-parret Helga Stövring-Nielsen og David Pedersen med deres – fire – børn.

 

“Vi befandt os i den kreative proces, det er at skrive en bog, og vi havde idéer til mere end en enkelt bog. Derfor besluttede vi ret hurtigt at lægge nogle af vores påfund til side og gemme dem til en efterfølger. Vi vidste derfor, at den næste bog skulle have noget at gøre med det 200 år gamle mord i Vestermarie. Vi vidste også, at historien skulle foregå på Galgebakken, da det er et af vores børns yndlingssteder. Resten måtte vi finde på, når vi var færdige med den første bog, “Vikingeskattens forbandelse,” fortæller Helga Stövring-Nielsen.

Fantasi og kreativitet”
Ved at skrive bøgerne om “De fire fra Vestermarie” vil vi gerne vise vores børn, hvordan man kan tage hverdagsting, skolepensum, ja endda “ubrugelig viden,” og med fantasi og kreativitet sætte det hele sammen på nye måder, så det får andre anvendelsesmuligheder,” siger David Pedersen.

Gamle mordgåder
Første bog i serien er således sammensat af sagn fra den nordiske mytologi, lokale fund af møntskatter, som vi har set på Bornholms Museum. En stil, der minder om klassiske børnekrimier som ”De 5”-bøgerne.

I ”Spøgelset på Galgebakken” er det actionhelte fra firserne og halvfemserne, der har været inspiration til fortællestilen – godt blandet op med gamle mordgåder, børnenes spejderlejre med spøgelseshistorier rundt om bålet, samt sprængninger af rørledninger og andet uhygge, som hører efteråret og vinteren til.

Hjælpe hinanden2
Vi har forsøgt at skrive en bog, som i historiens hæsblæsende action også giver plads til refleksion over, at man kan lære noget af at spejle sig i hinanden og have selvindsigt, og samtidig acceptere, at man ikke kan klare alt selv, og det er godt at være flere om at løse svære problemer,” siger Helga Stövring-Nielsen.

Mordet i Vestermarie
I ”Spøgelset på Galgebakken” fortæller børnenes far en spøgelseshistorie om et mord, der blev begået i Vestermarie for næsten 200 år siden. Historien er baseret på en virkelig hændelse, som fortælles i et efterskrift i bogen.

En kold november morgen i 1833 begav den gamle møller i Vestermarie, Albert Dich, sig til fods mod Rønne. Med sig havde han en større sum penge, der skulle bruges til et huskøb. Men han nåede aldrig frem. Tre mænd kom under mistanke for at have begået mordet på den gamle møller. En af de mistænkte kom til at lide en meget trist skæbne….

Mødtes i Finland
36-årige Helga Stövring-Nielsen og 4o-årige David Pedersen bor i Vestermarie på Bornholm sammen med deres fire børn. Helga Stövring-Nielsen er født i Sverige og kommer fra øen Gotland. Hun har tidligere udgivet en bog om den norske eventyrer Thor Heyerdahl. Hun er uddannet søofficer i den svenske flåde – og til et fællesnordisk marinestævne i Finland, mødte hun David Pedersen, der er uddannet løjtnant i den danske flåde.

Parret har boet i Sverige en del år, før de flyttede til Bornholm for at få lov til at hjemmeundervise deres børn.

Til højtlæsning
“Spøgelset på Galgebakken” er den anden bog parret har skrevet sammen om “De fire fra Vestermarie,” skabt som en slags inspiration til parrets børn, men også til alle andre nysgerrige unge læsere og deres familier.

”Spøgelset på Galgebakken – De fire fra Vestermarie” er udkommet. Bogen velegnet til børn og unge på ca. 10 til 14 år. Eller som højtlæsning for de lidt yngre.

Der er bogreception i Bog & Idé i Nexø fredag 15. december kl. 16.

 

Seneste artikler

Fik du læst?

Rigtige venner…

“Rigtige venner kan ej købes for penge…” Sangeren Jodle Birge sagde det faktisk så godt. Hans sang om venskab giver jo udtryk for det, mange

Læs mere »