Carstens lange rejse er endt i Møbelfabrikken i Nexø

55-årige Carsten Aalling er direktør for øens mest kreative lokalitet: Møbelfabrikken i Nexø. Men det er vel ikke et tilfælde: Hans oldeforældre åbnede øens landskendte forlystelse, Brændesgårdshaven…

Carsten Aalling – skaber kreativt miljø i Nexø.  (Fotos: Torben Ager)

 

Han har været købmand det meste af livet – og rejst jorden rundt som en anden fuldbefaren sømand. Nu er den foreløbige endestation blevet i direktørstolen i Møbelfabrikken i Nexø – det kreative centrum for forskellige individer, der i de gamle fabrikslokaler har fundet et godt miljø, og hvor mange forskellige tanker og ideer fødes – og arbejdes med.

55-årige Carsten Aalling er halvt bornholmer. Hans mor bor på øen, og det var hans oldeforældre, der i sin tid skabte den landskendte forlystelse “Brændegårdshaven”, Hanne og Emil Ipsen. De åbnede haven i 1933 mod en éntre på 25 øre. Og sådan var det.

 

Møbelfabrik på hjernen

Manden i midten og direktørstolen begyndte i jobbet 1. januar 2018 – og han har stadig Møbelfabrikken på hjernen de fleste af døgnets timer.

Han kan simpelt hen ikke lade være med at tænke på de mange ideer og muligheder, der kan udfolde sig i de gamle fabrikslokaler, tidligere “Nexø Møbelfabrik”, der siden 1944 og helt frem til 1988 fremstillede kvalitetsmøbler. Møblerne var designet af Johannes Sorth, og der blev fremstillet kvalitetsmøbler i teaktræ, herunder også “Bornholmerreolen”.

Det summer af kreativitet I den gamle møbelfabrik.

 

Da fabrikken lukkede førte den en hensygnende tilværelse frem til 2001, hvor den daværende borgmester Annelise Molin stillede sig i spidsen for et virkeligt fremsynet projekt: At skabe et erhvervshus, hvor iværksættere kunne starte med deres virksomheder. Borgmesterens pionerarbejde for dette projekt kan ikke roses nok. I dag er kontorfællesskaber en almindelig og meget populær ting og findes overalt i landet. Så det var godt set af borgmester og byråd på daværende tidspunkt.

For så kom der liv i fabrikken igen: Denne gang med et summende mylder af “krøllede” hjerner, bl.a. af arkitektstuderende fra Aarhus Arkitektskole samt af elever på keramik- og glasskolen.

Og der summer stadig af liv i fabrikslokalerne, hvor alle nu kan komme og få en arbejdsplads, hvad enten man ønsker en såkaldt “flyverplads” til en mindre månedsleje eller betale dagspris – eller leje fast et helt kontor – eller kontorer.

Alle muligheder er åbne i Møbelfabrikken, der jo ligefrem kalder på de mange iværksættere og freelancere på øen.

 

Lej et skrivebord

Ideen er, at man kan leje en kontorplads – og så få del i kaffemaskine, internet, mødelokaler m.m. Der er en særlig afdeling til keramikere med adgang til udstyr, opbevaring, arbejdsborde, brænding m.m.

Her finder vi også webdesignere, grafikere, fotografer, behandlere og virksomheder indenfor miljø, bæredygtighed, kommunikation og meget mere.

I denne tid har Carsten Aalling opfundet Kunst Arkaden for at hjælpe bornholmske kunstnere til udstille i et stort fælles galleri. Besøg det endelig, det er mere end et kig værd…

Business Center Bornholm, Væksthus Hovedstadsregionen, køreskole, blomster, møbelpolstring, crossfit og meget mere. Også medierne er repræsenteret, bl.a. radioen “Bornholms Stemme”. Det hele samlet under et stort tag.

Carsten Aaling – hele tiden i gang med at produktudvikle den gamle møbelfabrik.

 

Carsten Aaling selv befinder sig som en fisk i vandet i midten af alt dette. Han er selv en krøllet hjerne – og med stor erfaring som produktchef fra virksomheder som Dansk Supermarked, Bauhaus og Lysmesteren.

Han snuppede stillingen som direktør for næsen af 36 andre ansøgere – og noget tyder på, at valget var det rigtige, for Møbelfabrikken har oplevet vækst og fremgang siden.

Der er kommet jule- og designermarked til – og ideerne er blomstret op.

I begyndelsen fristede han tilværelsen som pendler mellem den daværende bopæl i Midelfart og Bornholm. Men så nåede han frem til den erkendelse, der næsten er blevet til et mantra nu:

Man skal bo på Bornholm, hvis man er erhvervsleder på øen.

Carsten midt i et  godt og kreativt miljø i Nexø.

 

“Man får ganske enkelt ikke Bornholm ind under huden, hvis man ikke bor her”, siger Carsten Aalling, der ikke forstår, at man kan have et ledende job på øen uden at være bosat her. Flere kan tænke over den, og det er vist også meningen…

Men er man freelance eller iværksætter med egne ideer og finder det for uinspirerende at arbejde hjemme – så er Møbelfabrikken en oplagt mulighed. Men man skal nok ikke vente for længe. 90 pct. er ved at være udlejet.

Men når de røde lygter tændes, og der meldes alt optaget, så er det godt at have Carsten Aalling ved rattet. Han skal nok finde en udvej…

 

 

Seneste artikler

Fik du læst?