Bornholmske skoleelever sender klimastafet landet rundt

En sort boks fyldt med børns visioner for fremtiden rejser de kommende uger Danmark rundt. I dag sender elever fra Paradisbakkeskolen i Nexø stafetten afsted på sin første rejse.

Elever fra Paradisbakkeskolen i Nexø med dette års stafet, der rejser landet rundt frem mod Børnenes Kampdagen er søndag 20. november

 

Initiativet med klimastafetten kommer fra Unicef Danmark, der søndag 20. november markerer Børnenes Kampdag. Målet er at give børn en platform til at råbe voksne op om deres ansvar for at løse klimakrisen.

Elever fra Paradisbakkeskolen i Nexø med dette års stafet, der rejser landet rundt frem mod Børnenes Kampdag søndag 20. november

En sort boks er normalt et værktøj, der er udviklet til at overleve flystyrt, og som indeholder svar på, hvad der forårsagede katastrofen. Men i år er en lidt anden slags sort boks sendt på rejse. Frem mod Børnenes Kampdag søndag 20. november rejser en stafet i form af en stor sort boks nemlig hele vejen fra Bornholm til Aalborg. Og ligesom den sorte boks i fly indeholder stafetten bud på, hvad der kan forhindre en af vor tids største katastrofer; klimakatastrofen.

Kreative projekter

Det er elever fra fem UNICEF-rettighedsskoler, der de kommende uger bærer årets kampdags-stafet gennem Danmark og undervejs fylder den med kreative projekter, som viser deres bud på, hvordan vi skal skabe en klimavenlig fremtid. Til slut ender stafetten i Aalborg, hvor den udstilles på kulturcenteret Nordkraft. Boksen har to transparente sider, så besøgende kan se, hvad eleverne har fyldt den med.

Magdalena Bayskov og Siri Godtfredsen er to af de elever fra Paradisbakkeskolen i Nexø, der i dag sender stafetten afsted på sin første rejse fra Nexø til Næstved. Selv har de bidraget til stafetten med et brev, hvor de beder politikerne sætte begrænsninger på for eksempel lys og printerpapir i offentlige institutioner:

”Vi forsøger at spare på forbruget derhjemme, nok mest fordi det rammer vores egen pengepung, men ude på institutioner og arbejdspladser oplever vi, at der er et unødigt spild af vand, lys og materialer som papir, karton og plastik. At det er spild af penge, er en ting, men vi ønsker at råbe politikkerne op, fordi de skal lave love, så der bliver passet bedre på de begrænsede ressourcer, vi har.”

Vil gå forrest

Pigerne synes, det er vigtigt at være en del af Børnenes Kampdag og vil gerne gå forrest i klimakampen:

”Vi føler, at den verden vi vokser op i, bliver taget for givet, så derfor skal vi gøre en forskel nu”.

Sidste år viste en undersøgelse foretaget blandt 1.000 danske børn, at klimaforandringer utvetydigt er det problem, børn mener, det haster mest med at få løst. Samme undersøgelse viste, at børn kun i ringe grad oplever, at medier og beslutningstagere lytter til dem. Det er derfor UNICEFs håb, at årets stafet kan være med til at skabe en platform for, at børn og unge bliver inddraget og taget alvorligt, når det kommer til at løse klimakrisen:

”Mange børn mister tilliden til voksne, når de ser, hvordan det halter med at skabe konkrete løsninger på klimakrisen. Samtidig oplever de, at magthavere ikke lytter til dem. En af de vigtigste rettigheder, vi kæmper for i UNICEF, er, at børn altid skal tages med på råd i spørgsmål, der vedrører dem. Og det må man sige, at klimakrisen gør. Men det er også vigtigt at understrege, at børns opgave begrænser sig til at råbe op, og så er det de voksnes ansvar at lytte og handle,” siger UNICEF Danmarks generalsekretær, Susanne Dahl.

Kampagnen kulminerer den 20. november, hvor stafetten når sin endestation, Aalborg. På dagen modtager Aalborg desuden sin officielle certificering som såkaldt Børnevenlig By.

Seneste artikler

Fik du læst?