Bornholmsk udgave af 2000 år gammel drik

For mere end 2000 år siden blev den fermenterede søde te Kombucha serveret for kinesiske kejsere og kejserinder, der anså drikken for den rene livseliksir. De helbredende egenskaber man tilegnede teen dengang er de samme værdier, som Kombucha påskønnes for i dag.

Ditte og Malene – samarbejder om sundhed. (Fotos: Pernille Lindblom).

 

Af Pernille Lindblom

Malene Rossil og Ditte Brandt træder smilende ind i Ø-tvs studie med en kasse Kombucha under armen. Der er god energi fra starten, og snakken går lystigt på kryds og tværs, faktisk går de 28 minutter som det tager at optage et program, så stærkt, er vi aftaler at lave et program mere.

Både Malene og Ditte interesserer sig meget for årsag og sammenhæng mellem sygdomme, sindstilstande og den kost og drikkelse, vi indtager. Med hver deres faglige baggrund, Ditte som holistic health coach og Malene som sygeplejerske og biomediciner, var der hurtigt kemi, da de to kvinder mødtes i januar i år.

Ditte og hendes familie var netop flyttet tilbage til Bornholm efter tre år i New York. Passionen for udbredelse af kendskabet til fermenterede produkters mange kvaliteter resulterede i, at de to kvinder, indgik et partnerskab omkring Bornholm Kombucha.

Bornholm Komucha blev således en videreudvikling af det spirende koncept, som Malene grundlagde i 2017, da hun startede firmaet Nordic Fermentation.  

Klassisk kombucha i ny fortolkning

Malene dyrker sammen med sin mand mange forskellige økologiske grøntsager i deres alsidige køkkenhave ved Nexø.  Derudover har de masser af frugttræer, bær og urter, alt sammen dyrket efter permakulturelle principper med biodiversitet for øje.

”Vi bruger gerne alle rester fra tilblivelsen af vores produkter til et eller andet, intet går til spilde” forklarer Malene, der nævn at bær efter brygning, eksempelvis kan laves til en smagfuld marmelade, der fint supplere en god ost.

Kombucha fra Bornholm.

 

”For at sætte et nordisk præg på Kombuchaen og øge indholdet af gavnlige, naturlige næringsstoffer, har vi valgt, at basere vores te på blade af havtorn eller hamp, tilsat honning fra egne bistader. Alt økologisk, og upasteuriseret selvfølgelig”.

På hver deres måde supplerer Ditte og Malene hinanden, så de fremstår som en dynamisk duo. Ditte er god til at brande og markedsføre, hvilket er nødvendigt, hvis Malenes gode intentioner og fantastiske viden, skal nå ud til alle de kunder, der værdsætter at kunne drikke og spise produkter, udviklet med stor respekt og omtanke.

Nærende læskedrik uden alkohol

Smagsnuancerne bliver nøje sammensat, og nye varianter er netop føjet til sortimentet.

”Mange ønsker et alkoholfrit alternativ til vin og Champagne, især i højtiderne, og endnu andre ønsker ikke at drikke sodavand eller andet med højt sukkerindhold. Der kan Kombucha være et godt alternativ, så man stadig føler, man har lidt luksus i glasset”.

Kombucha laves ved at fermentere sort eller grøn te og sukker (eller honning) med kombuchasvampen. I processen fordøjes sukkeret, og der skabes en række organiske syrer, vitaminer, enzymer og probiotiske mikroorganismer.

Se interview på Youtube, Ø-tv Bornholm, Liv om sundhed. Programmet er tilgængeligt, primo december.

Seneste artikler

Fik du læst?