Bornholmsk ekspert: Tjen penge på dine gamle smølfer

Smølfine og Gammelsmølf. Smølfeuniverset så du måske på TV i din barndom? Måske du har gemt nogle på loftet? De små, blå væsner kan være penge værd, siger bornholmsk “smølfeekspert”…

Denne smølf blev købt for 150 kr. I dag har den en værdi af 5.000 kr. (Foto: DBAGuide)

 

En kamin inde i en paddelhat. Det lyder lidt syret. Men det nok også, hvad de fleste vil sige om Smølfeuniverset. Eventyrfortællinger, hvor små, blå, hattebeklædte væsner bor i svampe, og hvor de bl.a. alle sammen har indrettet sig med en hyggelig kamin.

De er penge værd

De fleste kender til det eventyrlige landskab, men det er nok de færreste, der dagligt ”besøger” det. Det gør bornholmeren Rolf Gadeberg dog. Rolf samler på smølfer, og han fortæller til onlinemediet DBA Guide, at flere af de små karakterer med heliumstemmer er gået hen og blevet penge værd, hvis du altså er så heldig at have dem som figur. Figurer, du bl.a. har kunne erhverve dig via Kinderæg.

Smølfemanden

Rolf Gadeberg, der bor i Rønne, er kendt som “Smølfemanden”, og det vrimler med smølfer hjemme hos ham. Med en samling på mere end 5.000 smølfer er der naturligvis nogle, der er mere værd end andre.

En af perlerne i samlingen er en optrækkelig smølf, der babber på en pibe. Rolf erhvervede sig smølfen for den nette sum af 50 kr., hvilket har vist sig at være et særdeles godt køb.

I udlandet er en lignende smølf vurderet til 3.000-4.000 kr. Den er dog ikke i tilnærmelsesvis lige så god stand, som den Rolf Gadeberg sidder inde med. Derfor vurderer Gadeberg, at værdien af hans smølf ligger på den gode side af 4.000 kr.

Falske smølfer er i høj kurs

Det lyder næsten for mærkværdigt til at være sandt – men den er god nok. Falske smølfer kan være yderst eftertragtede, hvilket naturligvis påvirker deres værdi.

I sin samling har Rolf en hel afdeling af falske smølfer fra Mexico, Spanien og Polen. Disse kopi-smølfer burde efter sigende ikke være meget værd – men det er de.

Falske smølfer er også penge værd…

 

“Nogle gange er de meget mere værd end de originale smølfer”, fortæller Rolf til DBA Guide.

Julesmølfine er blevet 16 gange mere værd

Selvom det ikke er jul endnu, kan du med fordel finde dine gamle julesmølfer frem, for de kan nemlig inkassere en hel del, hvis de skulle sælges.

I sin samling har Rolf Gadeberg en lille Julesmølfine, der oprindeligt er købt for 250 kr., men nu kan hun sælges for cirka 4.000 kr.

Smølfine adskiller sig fra de øvrige smølfer, idet hun er den eneste smølf af hunkøn, hvilket bl.a. understreges af hendes lange, gule hår. Det er derfor tydeligt, hvilke figurer som forestiller Smølfine. Du burde nemt kunne skelne.

Sådan kan du se, om din smølf er penge værd

Med mere end 5.000 smølfer i sin samling, kan man forestille sig, at det er udfordrende at holde styr på, hvilke smølfer, der allerede indgår i beholdningen samt hvilke, der er sjældne. Rolf har dog et system hertil.

– Jeg har bl.a. den her bog, hvor man kan holde styr på, hvilke smølfer man har, og der kan man også se deres sjældenhed. Så får man lige afkrydset, når man får en ny smølf. Bogen fandt jeg faktisk på DBA, og det er virkelig et must for en smølfesamler, fortæller Rolf til DBA Guide.

Udover, at sjældne smølfer naturligvis er mere værd, stiger en smølfs værdi også, hvis den er i original emballage eller fremstår i god stand.