Fra den bornholms gastronomiske historie findes ikke mange oplysninger om leverpostej.
Den første, gode opskrift finder man først, da Augusta Hansen i 1918 kom til Rønne fra Hillerød. Hun medbragte ægtemand og madopskrifter, og så gik hun i gang med at stege og brase i Industri- og Håndværkerforeningen i Rønne.
Ifølge Hansaage Bøggilds herlige værk ”Hverdagskost og Højtidsmad – året rundt i det bornholmske køkken” blev Augustas leverpostej meget populær blandt øens befolkning – ja, den blev også populær blandt en madglad kunde helt fra Amerika, ligesom en engelsk minister foretrak Augustas leverpostej på frokostbordet.
Sådan lavede Augusta sin populære leverpostej:
- 1 kg svinelever og 1 kilo spæk (uden svær) hakkes to gange, blandes op med fem spiseskefulde rasp, tre æg, seks ansjoser og to-tre zittauerløg, der også skal hakkes sammen to gange.
- Det hele røres sammen og krydres med salt peber – og sukker! Det sidste er vigtigt, da Augustas leverpostej var ret sød.
- Der tilsættes hverken mælk eller fløde, helst 1 liter suppe (vand kan bruges), massen skal være meget lind.
- Postejen bages i form i vandbad i en time og spises varm.
- Allerbedst som ”Dyrlægens Natmad” med sky og salt kød og på groft rugbrød.
Velbekomme…