At komme i mål med hjertet på rette sted

LINDBLOMS MAGASIN: Det jeg elsker ved mit arbejde er, at de mennesker jeg møder er så åbne og tillidsfulde omkring dem selv og deres passion. Som de fleste måske har opdaget, er jeg ret fascineret af formidling i det hele taget, uanset om udtryksformen er gennem det skrevne ord, et visuelt udtryk eller lyd.

Pernille Lindblom. (Foto: Louise Sabroe Ekholdt)

 

I den forgangne uge var jeg så heldig at opleve alle tre dele, da jeg besøgte forfatter Birgitte Bregnedal.

Det startede for uger tilbage, da jeg fik tilsendt nogle børne- og ungdomsbøger til omtale fra Gyldendal, deriblandt en bog i Birgitte Bregnedals fodbold-serie Drømme og driblinger.

Efter at have læst “Mål under pres” som viste sig at indeholde mere teknisk fodboldvide, end jeg umiddelbart var forberedt på, besluttede jeg mig for at kontakte Birgitte og spørge, hvordan hun havde fået ideen til at skrive en hel serie bøger om fodbold.

Den første gæst

Birgitte kvitterede med at invitere mig til te og hjemmebag i familiens hus i Hillerød, og indvilgede samtidig i at være første gæst i en række podcast om forfattere og kunstnere, som jeg optager over sommeren.

Men altså, for at gøre et ret omfattende forfatterskab kort, var jeg nødt til at spørge Birgitte, hvorfor holdsport og især fodbold, dominerer mange af hendes bøger. Var det fordi, at pony-emnet ligesom ”var taget”  – eller var hun mon mor til fire sønner, som hun havde fulgt på grønsværens langside i årevis, uanset vejr og vind?

Holdsportens kvaliteter

Svaret viste sig at være både og. Faktisk blev Birgittes interesse for fodbold vakt i ungdomsårene, hvor hun havde udset sig en fyr, som hun gerne ville tæt på. Han var så vild med fodbold, at den eneste måde hun kunne få hans opmærksomhed, var ved selv at kaste sig ind i kampen, om man så må sige.

Trods sine anstrengelser blev det aldrig den store kærlighed. Til gengæld fik hun øjnene op for holdsportens kvaliteter og den læring, der ligger i at udvikle sig gennem sociale fællesskaber og interesser. Den erfaring tog hun med sig, da hun indsendte et manuskript til Kulturministeriets Drengelitteraturpris i 2013. Hun fik en andenplads, hvorefter Gyldendal overtog bogen og udgav den som første bind i serien om Drømme og driblinger.

Hunden Freja

Flankeret af den lille hund Freja og nogle bløde sofapuder snakker Birgitte og jeg os gennem to halve timers lydoptagelser, kun afbrudt af en pause med koldhævede, ølandshvede boller, som Birgittes mand Lars har bagt, med en krumme så sej og lækker, at det gør det umuligt at tale samtidig.

Det viser sig undervejs, at Birgitte rent faktisk også har lavet en række ponybøger. Jeg kommer til at tænke på, hvor meget pædagogisk indsigt der egentlig skal til, for at en forfatter kan skrive gode bøger for børn og unge der er ”under udvikling” på alle områder i deres liv. Samtidig kan jeg heller ikke undgå, at mine tanker vandrer til min potentielt nye kæreste, der arbejder med topfodbold, men i tidernes morgen oprindeligt er uddannet skolelærer. Forhåbentlig, vil den kombination give ham de rette kvalifikationer til at tackle mig, uanset hvor offensivt eller defensivt jeg spiller, og uanset hvor mange selvmål, jeg utvivlsomt kommer til at score…

Udenfor United

Blandt det nyeste, Birgitte har skrevet, er anden bog om outsiderholdet Udenfor United der er blevet til i et samarbejde med Nyt dansk Litteraturselskab som en LæseLyst-serie for unge og voksne med læseproblemer. Ideen til United bøgerne opstod, fordi Birgitte brænder for at hjælpe alle til at få muligheden for at læse, og fordi hun selv var med til at starte et fodboldhold for mødrene i den lokale fodboldklub, selvom ingen af dem havde spillet tidligere. Hun forklarer:

”På baggrund af bogen Udenfor United der udkom i 2017, hvor en flok outsidere starter et fodboldhold, blev jeg inviteret til at deltage på et kursus i Dansk Boldspils Union, der hedder OMBOLD. Kurset handlede om, hvordan man er instruktør for socialt udsatte, der spiller fodbold, herunder hjemløse, der finder et sted at høre til gennem sporten”.

Eget forlag

Selvom Coronatiden for nogen har betydet stilstand, har den ikke haft meget indflydelse på Birgittes skrivelyst. Tværtimod. For hende, har perioden været præget af udvikling og hun har netop udgivet bogen “Et egern flytter ind” i samarbejde med Hillerød Bibliotek og skolefritidsordningen på Grønnevang Skolen.

Og nå ja. Så har hun lige startet eget forlag under navnet Fru Nysgerrig og udgivet sin første roman for voksne, der har været ti år undervejs.  “Pigen med Sherifstjernen” udkommer i august.

Læs mere om forfatteren på www.b.bregnedal.com og www.frunysgerrig.dk.

Podcast og bogomtaler bliver lagt på www.lindbloms.dk og Podimo snarest.