Antidote vender tilbage til Bornholm

Efter et succesbesøg tidligere på måneden i Rønne og Nexø vender Antidote tilbage til Bornholm for at udbrede kendskabet til forebyggelse af dødsfald i forbindelse med overdosis blandt misbrugere

Antidote kan redde liv – også på Bornholm. (Fotos. Torben Ager)

 

“Vi er super glade for, at det endnu engang er lykkedes at tilrettelægge besøg af Antidote på Bornholm”, siger Torben Ager og Bente Bresemann fra “Klar til job”.

“Vi skal nu onsdag, torsdag og fredag i denne uge ud til uddannelsesteder og netværksfolk på øen, der arbejder tæt på og ude blandt unge i stofmiljøet”, fortæller Torben og Bente.

Der holdes også to åbne arrangementer, hvor alle er velkommen. Kurserne finder sted på Aakirkeby Torv onsdag 25. november fra kl. 15 til 16.30 og i Allinge, på P-pladsen ved Netto, torsdag 26. november fra kl. 15 til 16.30.

Kurset tager 20 minutter, derefter kan relevante deltagere få registeret navn og telefonnummer og udleveret et Antidote-sæt.
 Antidote sættet udleveres ikke til alle deltagere, men alle får viden derom.
 Antidote-sættet udleveres til mennesker, der færdes i misbrugsmiljøet.

Hvad er Antidote

Antidote er betegnelsen for præparatet Naloxone, som er et middel til at behandle overdosering med opioider. 
Opioider er bedre kendt som stofferne; Morfin, Fentanyl, Heroin, Metadon m.fl.

Antidote virker grundet Naloxonens evne til at binde sig til de receptorer i hjernen, hvor bl.a. stofferne morfin og heroin binder sig til. På denne måde ophører stoffernes virkning.

Antidoten kan på ingen måde misbruges eller bruges forkert. Hvis overdosis ikke er en opioide overdosis, vil næsesprayen ingen effekt have. 
Antidote gives som næsespray og er derfor nem at bruge, selvom man ikke har en sundhedsfaglig uddannelse.

Endnu flere skal have kendskab til Antidote på Bornholm.

 

Antidote virker efter 30 sekunder og op til et minut – alt efter, hvor stærkt og hvor meget stof, der er taget.
 Der har endog været tilfælde, hvor næsesprayen har virket endnu hurtigere.

Antidote virker kun mod opioder, såsom morfin, fentanyl, heroin samt metadon. 
Disse stoffer er ikke typisk kendte i festmiljøet og blandt unge. Men illegale stoffer er et ukontrolleret marked, hvor der ingen varedeklaration findes på de stoffer, som købes.

Det er dermed ikke udelukket at stofferne kan være blandet op med rester af morfin, heroin eller fentanyl. I sådanne tilfælde vil Antidote også kunne redde liv ved en overdosis og det kan aldrig skade at give Antidote, da det ingen bivirkninger eller sideeffekter har. Men det er også vigtigt at bemærke, at antidote ikke er i stedet for 112 opkald. Derfor skal der altid foretages 112-opkaldt og siges hjertestop. For Antidote brænder hurtigere af en f.eks. metadon, hvilket kan betyde at overdosis kommer igen.

Ledelsen i Antidote Danmark består af en række læger og med læge Jacob Hartvig Thomsen som formand. Der er indtil nu udleveret mere end 2.500 næsespray. Regeringen har støttet med 3.2 mio. kr. til projektet over en fireårig periode.

200 dør af overdosis

Efter en lang kamp om at stoppe overdosis dødsfald og skabe værdige forhold for stofbrugere på Vesterbro fortsatte kampen om at nedsætte dødeligheden blandt stofbrugere i hele landet. 250 dør hver år af stoffer. Flere en 200 af overdosis.

I 2013 stiftede engagerede læger og sygeplejersker med Michael Lodberg Olsen som initiativtager Antidote Danmark. En frivillig forening, der skal bekæmpe overdosis dødeligheden med udbredelse af viden om overdosis håndtering og en modgift – en næsespray – der kan stoppe en overdosis på 30 sekunder.

 

 

 

Seneste artikler

Fik du læst?