BUTIKSTYVERIER: Detailhandlen plages af en bekymrende stigning i antallet af butikstyverier. I 2023 blev der anmeldt rekordmange butikstyverier, og udviklingen fortsatte den forkerte vej i 2024. En ny undersøgelse blandt Dansk Erhvervs medlemmer viser, at otte ud af ti virksomheder har oplevet en stigning af butikstyverier de senere år.
Tal fra Danmarks Statistik viser, at udviklingen i anmeldte butikstyverier er steget markant inden for de seneste år. Alene i 2023 blev der anmeldt 25 pct. flere butikstyverier sammenlignet med året før og 50 pct. flere end i 2019. Foreløbige tal for 2024 viser at antallet af butikstyverier steg igen i 2024 med mellem 10 og 15 pct.
Også på Bornholm plages forretningerne af butikstyverier. Mette Henius, der er bestyrelsesmedlem i Rønne Handelstandsforening og er indehaver af garn- og strikkebutikken Henius Knitwear på Store Torv i Rønne, oplevede det forleden:
“Jeg var lige uopmærksom et øjeblik, da jeg opdagede, at der var fjernet en helt nystrikket model til en værdi af 2.000 kroner. Jeg bliver ked af det, det kan godt være, at jeg er lidt naiv, men jeg tror på det bedste i mennesker og vil gerne gøre det til en lille oplevelse, når folk kommer ind i min butik. Uden for meget kontrol, alarm og hvad ved jeg.”
(Artiklen fortsættes under billedet)
Det er ikke første gang, at Mette er udsat for butikstyverier. Og det er ellers noget, hun godt kan undvære. Hun fik den værst tænkelige start på sin karriere som selvstændig, da hun åbnede sin garn- og strikkebutik i Rønne få dage før Danmark blev lukket ned af Corona i 2020. Alligevel kom hun gennem den svære periode og kan her til marts fejre fem års fødselsdag for sin butik – forhåbentligt uden flere butikstyverier. Mette lavet selv al sit design og strikkemønstre og laver også workshops. En populær indehaver i en populær butik. Og humøret fejler ikke noget, men kan godt komme ppå nulpunktet, når mennesker svigter hendes tillid og stjæler fra hende.
Tages op på møde
“Jeg kan kun tale for mig selv, jeg taler ikke på bestyrelsens vegne og kender ikke til statistik vedrørende butikstyverier på hele øen, men jeg kunne da tænke mig, at der er noget, vi skal tale om på vort næste bestyrelsesmøde i handelstandsforeningen,” siger hun til Bornholmnyt.dk.
Dagligvarer hårdt ramt
Blandt detailhandelsvirksomheder inden for dagligvarer har 80 pct. oplevet flere butikstyverier inden for de senere år. Kun 12 pct. af virksomhederne har oplevet et uændret antal butikstyverier. Udviklingen bekymrer erhvervsorganisationen.
”Både Danmarks Statistik og Dansk Erhvervs tal viser, at problemet ikke bare er stort, men også stigende. Det er meget bekymrende. Det kan skabe utryghed for personalet, og det har store omkostninger for butikkerne. Samtidig har den stigende mængde tyverier også konsekvenser for forbrugerne både i form af højere priser, og at der er varer, der helt udgår af sortimentet – alene for at forebygge tyverier,” siger fagchef for detailhandelssikkerhed i Dansk Erhverv Henrik Lundgaard Sedenmark.
Opgiver at anmelde
Samtidig viser Dansk Erhvervs analyse, at 57 procent af virksomhederne har undladt at anmelde butikstyveri, fordi de ikke troede på, at de ville få noget ud af det. Og 49 procent mener ikke, at politiet har ressourcer til at prioritere anmeldelserne. Dansk Erhverv efterlyser på den baggrund handling fra politi og beslutningstagere.
”Det er klart, at når det kun går denne vej med antallet af butikstyverier, så er der behov for at gøre noget. Butikkerne tager selv forskellige skridt for at minimere risikoen for tyveri, men der er også behov for, at politi og myndigheder reagerer på den her udvikling. Og desværre oplever detailhandlen ikke, at det er område, der prioriteres. Derfor bliver vi også nødt til at komme med et opråb både til politi og beslutningstagere om at sætte ind, så problemet ikke fortsætter med at løbe løbsk. I Dansk Erhverv ser vi for eksempel gerne, at politiet ikke blot udsteder bøder til butikstyvene, men også går aktivt ind i forebyggelsen af butikstyverier,” siger Henrik Lundgaard Sedenmark.